Zelfliefde

Wees eens lief voor jezelf!

Houden van anderen, zorgen voor anderen, voor anderen klaarstaan. We kunnen onszelf er continu mee bezig houden, maar hou jij ook van jezelf? Zelfliefde, wat is dat eigenlijk en kun je jouw zelfliefde vergroten?

Wat is zelfliefde?
“Ik hou van mezelf!”, een zin die niet iedereen zo gemakkelijk uitspreekt. Al snel denken we dat het egoïstisch is om zo over onszelf te praten, maar we zullen het toch echt met onszelf moeten doen hier in dit leven. En dan kunnen we er maar beter het beste van maken, toch?!

Zelfliefde is absoluut niet hetzelfde als egoïsme of zelfverheerlijking. Zelfliefde heeft te maken met gezond zelfrespect en eigenliefde. Jij mag je leven leiden zoals jij dat wilt en zoals dat voor jou is bedoelt.

Door jezelf liefde te geven ontstaat liefde. Je wordt namelijk zachter voor jezelf, het geeft kracht, helderheid, zelfvertrouwen, energie, maakt je vrolijk en daardoor is het mogelijk weer positieve energie door te geven aan een ander. “Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf zorgt.” Iets wat je niet bezit kun je niet weggeven.

Je wordt pas écht gelukkig wanneer je op zoek gaat naar liefde van jezelf, aan jezelf. Het geluk dat je dan vindt is veel duurzamer.

Zelfliefde, hoe doe je dat?
We zijn allemaal uniek, bijzonder en speciaal op onze eigen manier. Je staat zelfliefde (en je gezondheid en geluk!) in de weg door continu te blijven focussen op anderen, hoge verwachtingen of wat níét goed is aan jezelf. Je bent continu bezig met de mening van anderen, het voor anderen goed doen of slanker, slimmer, succesvoller, sneller, beter willen zijn. Je vindt jezelf eigenlijk niet belangrijk genoeg om tijd en liefde aan te besteden.

Het belangrijkste om zelfliefde te realiseren en daarmee een leuker, gelukkiger leven te kunnen leiden is het stuur van jouw leven vast pakken. Kom van die achterbank en neem verantwoordelijkheid over jouw geluk! Je kunt elke dag, elk moment beginnen met van jezelf te (leren) houden. 

Ga uit van jouw eigen kracht en kwaliteiten

Vergelijk jezelf niet met anderen

Cijfer jezelf niet steeds weg

Accepteer je goede en minder goede kanten

Zorg goed voor lichaam en geest
(bijv. gezonde voeding en leefstijl, genoeg tijd voor jezelf, meditatie/yoga/mindset)

Wat heb jíj nodig, waar wordt jíj blij en gelukkig van?

Praktische tips voor meer zelfliefde
Tips van de koningin van zelfliefde: Louise Hay. Louise Hay inspireerde met haar werk miljoenen mensen over de hele wereld. Ze spoorde met haar boeken aan om van jezelf te houden en leerde dat je de regie over je eigen leven hebt. Met haar inzichten en positieve filosofie heeft zij wereldwijd miljoenen mensen op weg geholpen naar een fijner en positiever leven. Louise Hay wordt gezien als een van de grondleggers van de zelfhulp en schreef lang voordat het gangbaar was al over de onlosmakelijke connectie tussen lichaam en geest (bron: Bol.com).

Tips uit haar boek “Gebruik je innerlijke kracht”, een vervolg op “Je kunt je leven helen”.

Stop met zelfkritiek
We veranderen allemaal – iedereen. Elke dag is een nieuwe dag en we doen alles een beetje anders dan we het de vorige dag deden. Ons vermogen om ons aan te passen en mee te gaan met veranderingen in het levensproces is onze kracht.

Het is heel belangrijk om onze zelfwaardering en ons gevoel van eigenwaarde te vergroten, want als we denken dat we niet goed genoeg zijn, blijven we manieren vinden om ons ellendig te voelen. We creëren ziekte of pijn in ons lichaam, stellen uit wat goed is voor ons, eten ongezond of gebruiken te veel alcohol of drugs.

We zijn allemaal onzeker op bepaalde gebieden, want we zijn mensen. Laten we ophouden met te doen alsof we volmaakt zijn. Als we vinden dat we volmaakt moeten zijn, zetten we onszelf enorm onder druk en kijken we niet naar de gebieden in ons leven die heling kunnen gebruiken.

Jaag jezelf geen angst aan
Veel mensen terroriseren zichzelf met angstige gedachten en verergeren hun probleem op die manier. Ze maken van een mug een olifant. Als je steeds denkt dat alles in het honderd loopt, heb je een vreselijk leven. Lig jij ’s nachts in bed lang over je problemen te piekeren zonder een stap verder te komen? Dan lijk je op een kind dat zich inbeeldt dat er een eng monster onder het bed ligt en vreselijk bang wordt. Geen wonder dat je niet kunt slapen. Nu je volwassen bent, moet je jezelf geruststellen.

Als je merkt dat je steeds opnieuw een negatieve gedachte denkt of een negatieve situatie voor je ziet, neem dan een beeld in gedachten van iets wat een positieve betekenis heeft voor jou. Dit kan een prachtig landschap zijn, een zonsondergang, een sport of iets anders waarvan je veel houdt. Telkens wanneer je merkt dat je jezelf angst aanjaagt, gebruik je dit beeld om om te schakelen. Zeg tegen jezelf: ‘Nee, hier wil ik niet meer over nadenken. Ik ga nu denken aan een zonsondergang, een roos, Parijs, een zeiljacht, een waterval’, of wat jouw beeld ook is. Als je dit volhoudt, zul je de gewoonte om je negatieve beelden voor de geest te halen doorbreken. Dit vergt wel oefening.

Geef jezelf complimenten
Jezelf bekritiseren breekt je innerlijke kracht. Als je jezelf complimenten geeft, wordt je innerlijke kracht juist groter. Erken je Kracht! Geef jezelf nu een compliment en zeg tegen jezelf dat je fantastisch bent.

Als je dit één keer doet en daarna nooit meer, werkt het niet. Ga hiermee door, ook al doe je het maar een minuut per keer. Geloof me, het wordt steeds makkelijker. Steun jezelf met liefde wanneer je de volgende keer met iets nieuws begint of iets doet waar je nog niet bedreven in bent.

Geef jezelf toestemming om het goede te ontvangen, of je nu denkt dat je dat verdient of niet. Ik heb al eerder in dit boek gesteld dat onze onwil om het goede te ontvangen, een gevolg is van de overtuiging dat we dit niet verdienen. Op deze manier krijgen we nooit wat we willen.

Er is een reden voor je bestaan en die reden is niet de aanschaf van een nieuwe auto om de zoveel jaar. Wat ben je bereid te doen voor het vinden van vervulling? Ben je bereid om te affirmeren, te visualiseren of een behandeling te ondergaan? Ben je bereid om te vergeven? Ben je bereid om te mediteren? Hoeveel inspanning ben je bereid te leveren om je leven te veranderen en het te krijgen zoals jij het hebben wilt? (bron: Louise Hay via inspirerendleven.nl)

Ben jij bereid om beter voor jezelf te zorgen?
Ik geef je graag uitgebreid advies over beter voor jezelf zorgen door middel van voeding en leefstijl. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken of neem contact met me op bij vragen over deze blog.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!