BIA meting

Het is naast een meting en behandeling met Global Diagnostics mogelijk nog meer inzicht te krijgen in jouw lichaam door middel van een extra BIA meting.

De BIA (Bio-elektrische Impedantie Analyse) is een aparte meting en toevoeging op de meting via Global Diagnostics. Deze extra meting geeft nog meer informatie over jouw lichaamssamenstelling. Bijvoorbeeld voor gecontroleerde gewichtsvermindering, als middel om ondervoeding te monitoren, voor doelgericht bouwen aan cel- en spiermassa of met verstoringen van de waterhuishouding (hart- of nierinsufficiëntie, hormonale invloeden, zwakke aderen, lymfoedeem).

Global Diagnostics
Meten van jouw lichaamssamenstelling

De Bio Impedantie Analyse (BIA) is tegenwoordig bij velen bekend. Voor weinig geld schaf je een weegschaal aan die lichaamsgewicht, lichaamsvocht en vetpercentages meet. Soms wordt ook de zogenaamde BMI (Body Mass Index) gemeten. Dus waarom er dieper op ingaan?

Huishoudelijke apparaten kunnen onbetrouwbaar zijn en geven soms zelfs totaal verkeerde resultaten. Een meting van de lichaamssamenstelling met de BIA-methode in de medische wereld is er niet mee te vergelijken.

Uit lichaamslengte, gewicht, leeftijd en geslacht, in samenhang met de meetwaarden van een BIA, kunnen nu interessante bevindingen worden verkregen over de verdeling van de belangrijkste componenten van het lichaam: water, vet en vetvrije massa. De hiervoor gebruikte formules zijn ontwikkeld in veel onderzoeken en studies, die in de literatuur (door het toenemend aantal meetgegevens) steeds beter worden. Tegenwoordig levert de BIA nauwkeurige en waardevolle controleresultaten die hun nauwkeurigheid en informatieve waarde bevestigen in meer dan 3.000 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften.

Bij welke klachten?

BIA, uitgevoerd volgens medische normen, is tegenwoordig o.a. in gebruik bij:

– Gecontroleerde gewichtsvermindering

– Monitoren van ondervoeding

– Monitoring van voedingstherapieën

– Multifactorieel syndroom Cachexie

– Doelgericht bouwen van cel- of spiermassa

– Verstoringen van de waterhuishouding (bijv. hart- of nierinsufficiëntie, hormonale invloeden, zwakke aderen, lymfoedeem)

Medisch verantwoord

Mogelijk voor zowel zuigelingen als mensen op hoge leeftijd

Goede basis voor gecontroleerde gewichts-verandering

Gemakkelijk aansluitend op meting met Global Diagnostics

Monitoren van veranderingen

Hoe werkt de analyse?

Een meting wordt uitgevoerd met behulp van elektroden, waarvan er 2 een zwakke wisselstroom door het lichaam geleiden en 2 de daardoor veroorzaakte spanningsval meten. Door de verschillende weerstanden van de verschillende lichaamsweefsels is een onderverdeling in water- en vetmassa mogelijk.

Het lichaamswater dat elektrolyten bevat, geleidt goed, terwijl lichaamsvet een isolerende werking heeft. De gemeten stromingsweerstand (bio-elektrische impedantie) levert waardevolle informatie op. Ook deze meting is uiteraard volledig pijnloos.

Het meetresultaat is een momentopname; het moet worden gewogen, rekening houdend met vele andere factoren, en kan daarom voorlopig niet genoeg zeggen. Herhaalde metingen kunnen echter wijzen op een succesvol verloop; de resultaten van dieetveranderingen en corrigerende maatregelen kunnen zo gemakkelijk worden gevolgd.

Hoe verloopt een BIA-meting?

✓ Je mag comfortabel gaan liggen op de bank en even een paar minuutjes wachten, zodat het bloed gelijkmatig in het lichaam kan worden verdeeld. Armen en benen mogen elkaar of het lichaam niet raken, want dit kan de meetresultaten vervalsen. 

✓ Net als bij de meting met Global Diagnostics worden plakkers geplakt, waar elektroden aan zitten.

✓ We voeren jouw persoonlijke gegevens in: geslacht, leeftijd, gewicht en lengte.

✓ De meting wordt uitgevoerd. Het gehele proces duurt minder dan 90 seconden en geeft ons direct inzicht in de resultaten.

Let op: eet voor de meting geen zware maaltijden (idealiter 4 uur op een lege maag). De laatste sportactiviteit is 12 uur geleden. Je hebt 24 uur geleden voor het laatst alcohol gedronken. Compressieve kleding moet worden geopend of verwijderd en het verband moet indien mogelijk worden verwijderd.

De resultaten

Na de meting hebben we inzicht in:

– Fitnessstatus
– Body Mass Index
– Vetmassa 
– Vetvrije massa
– Lichaamscelmassa
Extracellulaire massa
– Totaal lichaamswater 
– Intracellulair water
– Extracellulair water
Totaal droge massa
– Intracellulair Droge stof
– Extracellulaire droge stof

Naar aanleiding van de resultaten zullen uitgebreide maatregelen en handvatten worden aangeboden om samen aan de slag te gaan naar fit en gezond leven.

Een BIA-meting is een aanvullende meting op de meting met Global Diagnostics. Geef van te voren, bij het maken van de afspraak, dus eventjes aan of je hier eventueel gebruik van wilt maken. Je betaalt geen extra kosten voor de extra BIA-meting.

Heb je vragen?

Neem gerust contact met me op!