Biologische klok

Biologische klok

Ben jij je bewust van jouw biologische klok en het bioritme? Elke minuut, dag en nacht, is jouw lichaam bezig met allerlei interne processen om gezond en vitaal te blijven. Er zijn wat manieren om ons lichaam te helpen en ons daardoor beter en energieker te kunnen voelen, die ik je graag vertel.

De biologische klok
Laten we bij het begin beginnen. We hebben in ons lichaam een biologische klok waar vele lichaamsprocessen aan gerelateerd zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is dat de pancreas (alvleesklier) de meeste spijsverteringsenzymen aanmaakt rond het middaguur. Vandaar dat het ideaal is als we rond het middaguur onze grootste maaltijd consumeren. Deze maaltijd kan dan goed verteren omdat rond het middaguur vele maagsappen en enzymen echt actief zijn. De darmen ontvangen verteerd voedsel en er is een goede resorptie van voedingstoffen. 

Een ander voorbeeld dat eveneens door de biologische klok wordt gestuurd is de productie van de hormonen cortisol en adrenaline door de bijnieren in de ochtend. De adrenaline is bedoeld om je lichaam wakker te laten worden en in beweging te brengen. De cortisol zal de spijsvertering opstarten. Het slijmvlies van de dikke darm zal beginnen met het hormoon serotonine te produceren die vervolgens de cortisolspiegel in het bloed weer in balans brengt. Tegelijkertijd gaat de serotonine de gehele spijsvertering activeren. Naarmate de namiddag en avond vordert zal de pijnappelklier de serotonine omzetten in melatonine. Vervolgens brengt melatonine de spijsvertering en het lichaam weer in rust, vandaar dat ‘s avonds een grote maaltijd eten echt niet gunstig is voor het lichaam. Het kan niet goed meer verteren.

Het biologisch ritme
De spijsverteringsorganen en de hormoonhuishouding worden bestuurd door uiterst precieze cyclische patronen van dag en nacht, ofwel het circadiaans ritme. Het biologisch ritme waarvan de cyclus één dag, 24 uur, duurt. Meestromen met deze natuurlijke ritmen is belangrijk om alle processen in het lichaam evenwichtig te laten verlopen. Zo ben je bijvoorbeeld het meest alert tussen 09:00u en 12:00u, vanwege het hoge cortisolgehalte en kun je het best gaan slapen tussen 21:00u en 00:00u, vanwege de aanmaak van melatonine. Het overtreden van deze universele levenswetten zijn mede de grootste oorzaak van onze ziekten die we kennen en beroven ons van vitaliteit en levenslust. Het gevolg is dat we sneller gaan verouderen.

In onze geïndustrialiseerde wereld hebben velen onder ons een verstoring van de spijsvertering, serotonine -en melatoninecyclus in hun lichaam met alle gevolgen van dien. Het lichaam functioneert niet goed en er is energie tekort. Dat is herkenbaar voor velen. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, bijvoorbeeld:

  • Geïndustrialiseerd, bewerkt voedsel met veel chemische lichaamsvreemde stoffen, geraffineerde oliën en geharde vetten, verstoren zonder pardon de darmflora. Het darmslijmvlies wordt geïrriteerd waardoor er onvoldoende productie is van serotonine. Voortvloeiend ontstaat er automatisch een tekort aan melatonine. 
  • Denk ook aan negatieve emoties, zoals angst, machteloosheid, woede en negatieve stress. Deze emoties verstoren de darmwerking enorm. 
  • Een verkeerd slaapritme; ‘s avonds te lang opblijven en in de ochtend te lang in bed te blijven liggen.

Het ontgiftend vermogen van je lichaam tijdens de slaap
Nu weten we dat gezonde voeding en een gezonde leefstijl belangrijk is om ons goed te voelen. Voldoende goede slaap is echter ook erg belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest én het geeft de immuniteit een krachtige boost. Het is belangrijk om je lichaam te laten ontgiften en je overdag fit te voelen.

De slaap kan onderverdeeld worden in twee delen, voor middernacht en na middernacht. Tijdens de twee uur voor middernacht vinden de belangrijkste processen voor vernieuwing en zuivering plaats. In deze periode komt de diepe slaap voor, of de zogenaamde schoonheidsslaap. Diepe slaap duurt ongeveer een uur, meestal een uur voor middernacht. Deze slaap is droomloos en wordt ook gekenmerkt door een daling van zuurstofopname van ongeveer 8%. Het gevolg is dat het lichaam zeer diep kan ontspannen en rusten. Deze fysiologische rust is tot 3x intenser dan de slaap na middernacht als de zuurstofopname weer begint te stijgen. Deze diepteslaap is verantwoordelijk voor de aanmaak van groeihormonen, die voor het herstel, celdeling en vernieuwing van ons lichaam zorgen en ons daarbij jong houden.

Een goede slaap
Desondanks blijven veel mensen op regelmatige basis tot laat op. Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je laat op bent door een bepaalde reden, maar als dit regelmatig gebeurt is dit niet echt gezond. Een goede slaap begint namelijk altijd in de uren vóór middernacht, vandaar dat uren voor middernacht ook dubbel tellen. Op tijd gaan slapen, rond 22:00u, en op tijd opstaan, rond 06:00u, is echt ideaal voor je gezondheid en het ontgiftingswerk van je lichaam.

Door te lang op te blijven wordt het proces verstoort. De bijnieren geven ‘s avonds na 22:00u geleidelijk aan meer cortisol vrij. Deze cortisol is bedoeld om het lichaam van energie te voorzien om zich te kunnen ontgiften tijdens de slaap en om mentaal de impressies van de dag te verwerken. Als we echter nog niet slapen na 22:00u, gaan we deze energie gebruiken en verspillen om er activiteiten mee te doen. Vervolgens krijgt het lichaam onvoldoende energie om na middernacht het echte ontgiftingswerk in samenwerking met de lever goed te kunnen doen.

Het lichaam en de geest gaan uiteindelijk lijden aan oververmoeidheid. Als er niet genoeg melatonine afgegeven wordt, omdat je de dagelijkse cycli niet respecteert en je spijsvertering niet verzorgd, komt de normaal geprogrammeerde celdeling in gevaar en kunnen zich direct kwaadaardige cellen gaan vormen. Deze cellen gaan een eigen leven leiden omdat het ontgiftingsproces van het lichaam ook verstoord is door een slecht werkende spijsvertering. Er ontstaat een opstapeling van toxines en afvalstoffen. Als het melatonine niveau in het bloed wél hoog genoeg is, kan het lichaam zichzelf regenereren, vernieuwen, ontgiften en verjongen. Dat is wat we nodig hebben!

Gezonde voeding, een gezonde leefstijl en meegaan met het biologisch ritme is dus essentieel voor een gezond lichaam en om je lekker energiek te voelen. Wil je hier graag mee aan de slag? Neem dan contact met me op.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!