Water drinken

Een gezonde start: water drinken!

We weten allemaal dat voldoende water drinken gezond is. Zo blijft je lichaam gehydrateerd en kan het optimaal functioneren. Maar wist je ook dat een glas water drinken na het opstaan, op nuchtere maag, goed voor je gezondheid is?

Wat doet een glas water in de ochtend?
Een glas (lauwwarm) water drinken na het opstaan zorgt ervoor dat je je fitter, energieker en gezonder voelt. Bovendien geeft het je brein een boost om de dag te starten!

 • Vocht aanvullen
  Gedurende de nacht verliest je lichaam vocht. Het is belangrijk je lichaam opnieuw te hydrateren en je zult je gelijk frisser voelen! Bovendien is voldoende vocht nodig voor ondersteuning van het lymfesysteem.

 • Stimuleren van de nierwerking
  Doordat het watergehalte in je lichaam daalt tijdens je slaap moeten de nieren harder werken om vocht uit de urine te halen. Water drinken helpt ook tegen de vorming van nierstenen.

 • Gifstoffen verwijderen
  Het lichaam herstelt zich tijdens je slaap, het vult energie aan en brengt hormonen in balans. De gifstoffen en afvalstoffen van dit proces wil je liever niet laten opstapelen. Met een glas water spoel je ze snel door.

 • Minder hoofdpijn, meer concentratie
  Je hersenen bestaan voor 75% uit water. Een belangrijke oorzaak van hoofdpijn is uitdroging. Geef je hersenen dus aan het begin van je dag al voldoende vocht (en door de dag heen) om een hoofdpijnaanval te voorkomen. Doordat je hersenen goed kunnen functioneren, kun je je ook beter concentreren.

 • Betere doorstroming
  Slecht werkende darmen of constipatie hebben vaak te maken met te weinig water drinken. Een glas water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering en stofwisseling een boost. Met een positief effect op o.a. je stoelgang.

 • Minder maagzuur
  Restanten van oude zuren in het maag-darmkanaal worden weggespoeld.

 • Een mooie huid
  Tijdens de nacht wordt veel energie verbruikt voor het weefselherstel, ook van de huid. Een glas water is goed voor de elasticiteit en vitaliteit van de huid.

Hoe drink je genoeg water in de herfst en winter?
Het drinken van een glas (lauwwarm) water op de nuchtere maag geeft je dus meteen al een hoop voordelen. Als je dit in je ochtendroutine opneemt, heb je gelijk al een goede start gemaakt!

Zeker in de decembermaand, met allerlei lekkernijen (en decemberstress) is het belangrijk om voldoende door te blijven spoelen met water. Bovendien is er meer droge lucht in huis, het vochtgehalte is lager door de verwarming. Vind je het lastig om voldoende water te drinken in het najaar? Ik help je een handje!

💧 Nachtkastje
Zet een glas / flesje water op je nachtkastje, drink dit op voordat je je bed uit stapt.

💧 Warm water
Kies voor (lauw) warm water of water op kamertemperatuur, je lichaam hoeft niet zo hard te werken om het koude water te verwerken.

💧 Voor de maaltijd
Drink een glas water voor elke maaltijd.

💧 Binnen handbereik
Zet een grote pot thee of een grote fles naast je wanneer je werkt, tv kijkt of aan het koken bent. En neem standaard een flesje water mee als je ergens naartoe gaat.

💧 Waterrijk voedsel
Water halen we niet alleen uit drinken, ook uit onze voeding. Denk aan komkommer, ijsbergsla, selderij, radijsjes, tomaten, paprika, bloemkool of watermeloen.

💧 Gezonde thee
Tenslotte is thee natuurlijk een goede manier om vocht binnen te krijgen in het najaar. Groene thee, kamillethee of gemberthee zijn fijne opties om te drinken in het najaar. Ze zijn niet alleen erg lekker, maar hebben ook tal van gezondheidsvoordelen.

Ervaar je (vage) klachten of vermoeidheid in het najaar?
Zorg goed voor jezelf met de juiste voeding en een gezonde leefstijl. Luister naar wat jouw lichaam nodig heeft.

Ik geef je graag inzicht in jouw gezondheid en advies op basis van de behoeften van jouw lichaam.
Maak online een afspraak of neem contact met me op.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!