Pompoen

Pompoen: een echte superfood!

Het is herfst en als je dan 1 typische herfstgroente mag noemen, is het vast de bekende oranje pompoen! De pompoen wordt in de herfst veel gebruikt als decoratie of met Halloween, maar pompoen is daarnaast ook hartstikke gezond!

Het seizoen van de pompoen!
De pompoen komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid Amerika, van de pompoenplant. Er zijn wel 800 verschillende soorten pompoenen, in allerlei verschillende vormen, kleuren en groottes. Het is de neef van de komkommer en meloen. Botanisch gezien zijn het vruchten, omdat ze zaden bevatten, maar door de voedingswaarde, smaak en bereidingswijze beschouwen we in de praktijk pompoenen als (vrucht)groente.

De pompoen is bijna het gehele jaar verkrijgbaar, maar de grootste oogst is in september en oktober. Het is een echte herfst (en winter) groente. De bekendste in Nederland is de Hokkaido pompoen. Deze heeft een volle en zoete smaak en is perfect voor soepen en stoofschotels. De schil is eetbaar, dus je hoeft deze pompoen niet te schillen voordat je hem gebruikt.

De gezondheidsvoordelen van de pompoen
Ik schreef eerder al ‘ns over de superfood pompoenpitten in mijn blog “De kracht van pitten en zaden!”. Pompoenpitten zijn de eetbare pitten van de pompoen en bestaan voornamelijk uit vetten en eiwitten. Ze zitten ook boordevol vitaminen, mineralen en vaak worden ze ook nog ‘ns erg lekker gevonden.

De pompoen zelf geeft een geweldige smaak aan gerechten is ook hartstikke gezond:

  • Goed voor je weerstand, want het zit bomvol vitamines en mineralen!
    Onder andere ijzer, kalium, calcium, magnesium, vitamine C en E.

  • Weinig calorieën, maar veel vezels
    Zorgt voor een verzadigd gevoel, weinig snacken en helpt je darmen gezond te houden.

  • Grote hoeveelheden bètacaroteen – daar komt de oranje kleur vandaan!
    Een bouwstof voor vitamine A en een belangrijke antioxidant. Het eten van caroteen kan zeer gunstig zijn voor de ogen, een gladde huid, de huid beschermen tegen de schadelijke werking van de zon en het risico verlagen op bepaalde vormen van kanker. Vitamine A is een krachtige ondersteuner van het immuunsysteem.

  • Goed voor je hart
    Het mineraal kalium kan je bloeddruk helpen verlagen. Bovendien kunnen calcium, kalium en magnesium bijdragen aan een regelmatige hartslag. Allemaal aanwezig in deze oranje groente.

  • Een gezonde schil
    In de schil van de pompoen vind je bovendien bijzonder veel nutriënten!

Een veelzijdige groente
Let op: sierpompoenen en wilde pompoenen zijn meestal giftig. Haal ze dus gewoon bij de supermarkt, biologische winkel of bij de boer. Die weet ook welke eetbaar zijn.

Het vruchtvlees, de schil en de zaden; alles van de pompoen is eetbaar. Je kunt ze ook in kant-en-klare blokjes kopen, die liggen vaak in het koelvak of de diepvries. Je kunt pompoen roosteren, in een ovenschotel verwerken of er met een staafmixer / blender iets lekkers van maken. Bovendien geeft het een heerlijke smaak aan gerechten. Wat inspiratie:

🎃 Pompoensoep

🎃 Pompoenbrood (met pompoenpitten!)

🎃 Pompoen hummus of puree

🎃 Risotto met pompoen (en paddenstoelen)

🎃 Pompoen quiche met spinazie

🎃 Pasta ovenschotel met pompoen

🎃 Aardappelgratin met pompoen en gehakt

🎃 Bladerdeeg hapjes met spinazie en pompoen

🎃 Vegetarische burgers met pompoen

(Inspiratiebronnen: 24Kitchen en aHealthylife)

Wil je liever voedingsadvies op maat?
Maak dan gemakkelijk online een afspraak. Ik geef je aan de hand van een meting graag advies op maat. Voor natuurlijk gezonde voeding en een leefstijl die bij jou past, afgestemd op de behoeften van jouw lichaam.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!