Zonnebloempitten en pompoenpitten

De kracht van pitten en zaden!

Superfoods, je hebt er vast wel ‘ns van gehoord. Natuurlijke voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan vitamines, mineralen, enzymen, aminozuren of antioxidanten. Om je te ondersteunen bij een gezond en voedzaam voedingspatroon. Denk aan gojibessen, rode druiven, knoflook, vette vis, olijfolie, noten en donkere chocolade. Én verschillende pitten en zaden, waar ik je graag over vertel in deze blog.

Over pitten en zaden
Zaden en pitten bevatten veel eiwitten en onverzadigde vetzuren (de gezonde vetten), vezels, vitaminen (vitamine B1 en E) en mineralen (magnesium en ijzer). Zaden en pitten bevatten alle belangrijke stoffen die nodig zijn om een plant te laten groeien. Je kunt je wel inbeelden dat ze hierdoor enorm voedzaam zijn!

Elk(e) pit of zaad bestaat uit verschillende samenstellingen van voedingstoffen. Zo heeft de een bijvoorbeeld eiwitten en minder vet dan een ander. Je kunt dus kiezen (en je laten adviseren) wat jouw lichaam nodig heeft. Vandaag ga ik verder in op de zonnebloempitten en pompoenpitten, omdat ik deze vaak adviseer aan mijn klanten.

Stress en bijnieren
De bijnieren maken het hormoon cortisol aan, het stresshormoon, en zorgen ervoor dat je een stresssituatie aankunt. Denk aan stress tijdens werk, in een relatie óf door verkeerde voeding. Ook dan ervaart jouw lichaam stress.

In principe kan ons lichaam dit prima aan, zolang het maar regelmatig voldoende rust krijgt om te kunnen opladen. Om de bijnieren te kunnen opladen. In de praktijk blijken er echter vaak toch onbewuste gedachten, emoties of onzekerheden te spelen ondanks je niet het gevoel hebt dat je stress ervaart. Je lichaam moet hier wel de hele tijd tegen vechten, waardoor het hormoon cortisol flink aanwezig is.

Als je lichaam langere tijd deze stress ervaart, raken de bijnieren uitgeput (bijnieruitputting). En voel je je zowel lichamelijk, als emotioneel uitgeput. Dit heeft de volgende mogelijke gevolgen:

  • Je hormoonhuishouding raakt uit balans
  • Allerlei psychische klachten
  • Hart- en vaatklachten
  • Darmklachten
  • Overgewicht

Een stresssituatie is dus niet erg voor je gezondheid, een chronische stresssituatie wel. Om weer terug in balans te komen is het belangrijk om aan de slag te gaan met je gezondheid. Enerzijds door het aanpakken van emotionele of psychische factoren. Praat met iemand die je vertrouwt, een coach of psycholoog en probeer aan de slag te gaan met bijvoorbeeld slaapgebrek, werkdruk, financiële druk, chronische pijn of emotionele trauma’s. Bovendien is er bij bijnieruitputting vaak een gebrek aan beweging en gebrek aan rust. Zorg anderzijds voor goede voeding om de bijnieren te ondersteunen.
(Bron: Power Academy)

Voeding bij stress
Met de juiste voeding kun je je lichaam een handje helpen. Zo zijn zonnebloempitten en pompoenpitten een hele goede aanvulling op je voeding, zowel preventief als wanneer je lichaam stress ervaart.

Zonnebloempitten
Zonnebloempitten zijn zaden van de zonnebloem en bevatten enorm veel goede voedingsstoffen:
– Een handje zonnebloempitten bevat maar liefst de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E, die als een antioxidant werkt voor vetten, die veel aanwezig zijn in onze lichaamscellen
– Bevatten bijzonder veel magnesium, selenium, koper, fosfor en B-vitamines
– Bevatten veel vezels, wat de meeste mensen dagelijks veel te weinig binnenkrijgen
– Bevatten veel eiwitten van goede kwaliteit
– Bevatten schaars zwavelrijk eiwit
– Bevatten vele antioxidanten
– Mooie bron van lecithine, dat ons brein kan boosten
– Zijn rijker aan vitamine E dan lijnzaad, sesamzaad en pinda’s
– Bevatten schimmelwerende werking door de aanwezige aminozuren en zijn sterk antimicrobieel

Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn de eetbare pitten van de pompoen en bestaan voornamelijk uit vetten en eiwitten. Ze zitten ook boordevol vitaminen, mineralen en vaak worden ze ook nog ‘ns erg lekker gevonden.
– Een kleine portie bevat veel vetten, magnesium en zink. Daarom zijn ze goed voor het hart, de prostaat en bieden ze bescherming bij bepaalde vormen van kanker
– Bevatten veel antioxidanten om ontstekingen te verminderen en je cellen tegen schadelijke vrije radicalen te beschermen
– Een van de beste natuurlijke bronnen van magnesium (gezonde bloeddruk, botten en bloedsuikerspiegel)
– Bevatten veel vezels, wat de meeste mensen dagelijks veel te weinig binnenkrijgen
– Bevatten veel zink, antioxidanten en andere voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een gezond testosterongehalte en een goede spermakwaliteit
– Bevatten een natuurlijke bron van tryptofaan, een aminozuur dat de slaap kan bevorderen. Bovendien is voldoende magnesium ook in verband gebracht met een betere nachtrust
– Bevatten behoorlijke hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, kalium, vitamine B2 en foliumzuur

Pitten toevoegen aan je voeding
Genoeg redenen dus om naar de supermarkt te fietsen en een zakje te halen van deze fijne pitten.
Je kunt de pitten zo uit de hand eten, maar ook toevoegen aan (brood)meel, als tussendoortje bij noten of gedroogd fruit, als topping bij je salade, yoghurt of brood, in de pesto of in een burger. Je mag elke dag een eetlepel van beide pitten eten.

Wil je uitzoeken of jouw lichaam chronische stress ervaart en extra voedingsadvies op maat ontvangen?
Maak dan een afspraak, ik geef je graag uitgebreid inzicht in jouw gezondheid en adviseer je over natuurlijke voeding.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!