Griep

Natuurlijk omgaan met de griep

Het is weer herfst en de R zit weer in de maand. Naast het genieten van alle mooie herfstkleuren en gezellige activiteiten in de herfst en winter, mogen we ook weer even extra goed voor onszelf zorgen. De kans op een verkoudheid, corona en de griep is in het najaar wat groter. Ik vertel je in deze blog graag wat meer over de griep en heb natuurlijk weer tips voor je.

Ziek van een virus
In het najaar hebben we wat vaker een snotneus of hoestbui. Vervelend, en je kunt je er ook flink ziek door voelen. Vaak wordt er gedacht dat dit door de kou wordt veroorzaakt, maar dit is niet het geval. Verkoudheid wordt namelijk veroorzaakt door een virus, er zijn wel honderden verschillende soorten. Griep krijg je door het influenzavirus, verkoudheid door een verkoudheidsvirus en COVID-19 door het coronavirus.

Hoe krijg ik griep?
De griep wordt dus veroorzaakt door een virus, meestal het influenzavirus. Besmetting vindt plaats doordat het via de lucht wordt ingeademd of doordat het via de handen in je neus of mond terecht komt. Het zeer besmettelijke virus nestelt zich in de slijmvliezen van het lichaam en maakt ons zo ziek.

In het najaar is onze weerstand lager, waardoor het lichaam niet sterk genoeg is om tegen de ziektekiemen te vechten. Ook is de kans op besmetting in deze periode groter, doordat meer mensen binnen zijn en daardoor vaker dichter bij elkaar zitten. Virusziekten kun je het gehele jaar krijgen, maar het griepseizoen waarin de meeste mensen ziek worden loopt ruwweg van half december tot begin maart. Als veel mensen tegelijk de griep hebben, noemen we dit een griepepidemie.

Bij de griep is het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • snotteren
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen (Bron: RIVM).

De boodschap van griep
Tot dusver klinkt het allemaal heel logisch, maar wat wil jouw lichaam jou vertellen?
Ten eerste is het erg belangrijk goed te luisteren naar je lichaam, wat heeft het op dit moment nodig? Zeg afspraken af, rust uit, geef het tijd om te kunnen herstellen. Ons lichaam zit zo mooi in elkaar, dat het vaak precies weet wat het moet doen. 

Ten tweede heeft elke klacht een boodschap. De meeste lichamelijke klachten zijn dikwijls uitlopers van niet gevoelde, emotionele pijn. Het is mogelijk dat al je opgekropte spanningen, gevoelens en emoties die er niet mogen zijn of niet geuit kunnen worden via de griep een uitweg zoeken om het lichaam te kunnen verlaten. Je zou graag een tijdje alleen willen zijn en met de griep is dit geoorloofd.

Wat we niet durven te voelen, heeft de neiging zich te verharden of vast te zetten zodat we er niet omheen kunnen. Er ontstaan naast psychische klachten ook lichamelijke klachten, die we dan vervolgens ‘ziekte’ noemen. In de meeste gevallen is dit slechts verharde energie die te lange tijd geen aandacht heeft gekregen. Met andere woorden, als wij ons lichaam lange tijd niet de liefdevolle zorg geven die het verdient, en die van levensbelang is, dan uit ons lichaam zich dat op een andere manier. Het lichaam moet dan ingrijpen om onze aandacht te vestigen op datgene wat emotioneel of psychisch aan de orde is.

Voor elke ziekte of klacht is een emotionele, spirituele betekenis. Google het maar ‘ns. De betekenis van griep:
“Je leeft te gejaagd, te gestresseerd en je verlangt naar rust; je wilt je terugtrekken uit de ‘beknelling’ van je maatschappelijk leven. Ben je onzeker en bang dat je niet voldoet?” (Bron: Leon van Rijswijk).

Wat te doen bij griep en het voorkomen daarvan?
Om de griep te voorkomen is het belangrijk dat je de weerstand van je lichaam hoog houdt. Zo gezond mogelijk eten, veel buiten in het zonlicht zijn (vitamine D), vitamine C en tarwekiemen aan het dagelijkse voedsel toevoegen. Verder is een goede hygiëne belangrijk. Was je handen om te voorkomen dat jij jezelf en anderen met besmet, daar zijn we inmiddels wel bekend mee 😉

Als je dan toch de griep hebt, is het van belang dat je goed uitziekt. Rusten, gezond eten en genoeg water drinken. Er bestaat geen wondermiddel dat je van de griep afhelpt. Wel kun je je lichaam natuurlijk te ondersteunen:

  • Eet en drink warm en ontstekingsremmend:
    > Warme soepen of stoofschotels
    > Verwarmende kruiden kaneel en gember(thee)

    > Avocado
    > Extra vierge olijfolie
    > Vette vis
    > Uien en knoflook
    > Bladgroente 
    > (Blauwe) Bessen 
    > Groene thee (niet in de avond)
    > Tijm
    > Kurkuma 
    > Appels
    > Peterselie
    > Zoethout(thee)
    > Munt(thee)

  • Extra hulp tegen symptomen van griep of verkoudheid
    > Basilicum (koorts)
    > Zwarte peper (taai slijm)
    > Echinacea (bij eerste tekenen van griep)
    > Eucalyptusolie (verstopte holtes)
    Mierikswortel (vitamine C)
    > Citroengras (helend)
    > Marjoleinolie (vrij ademen)
    > Oregano (hoesten)
    > Rozemarijnolie (bacteriedodend, koortsverlagend)
    > Salie(thee) (zere keel)
    > Valeriaan (kriebelhoest)

Let op: wees matig met bovenstaande kruiden als je zwanger bent!

Wil je extra of preventief aan de slag met jouw weerstand en immuunsysteem?
Maak dan een afspraak, ik kijk graag met je mee.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!