Kokosolie oil pulling

Ontgiften met Oil Pulling

Ontgiften of detoxen, je hebt er vast wel ‘ns van gehoord. Met ontgiften / detoxen reinig je je lichaam van afvalstoffen of gifstoffen, om zo het reinigend proces van je lichaam te bevorderen. Een kortdurige ontgifting kan dus zinvol zijn om je gezondheid een handje te helpen. Er zijn veel verschillende methodes voor, maar vandaag vertel ik je graag meer over Oil Pulling.

Veilig ontgiften
Zoals ik net al noemde, er zijn veel verschillende methoden om het lichaam te helpen ontgiften. Ga niet mee met een nieuwe hype, maar onderzoek welke methode goed voor jou is. Sommige methoden kunnen namelijk het tegenovergestelde resultaat opleveren. Het gaat tenslotte om jouw lichaam en jouw gezondheid.

Oil Pulling is een veilige, natuurlijke methode om je lichaam te ontgiften. Oil pulling, ‘olie trekken’ in de mond, is een eeuwenoude techniek uit de Ayurvedische geneeskunde (Ayurveda is erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO). Binnen de Ayurveda wordt het al lang gebruikt voor de dagelijkse mondverzorging, omdat het zou zorgen voor minder tandplak, gezonder tandvlees, wittere tanden en een frisse adem.

De voordelen van Oil Pulling
– Afname van het aantal slechte bacteriën die tandvleesontstekingen en gaatjes (cariës) veroorzaken.
Na drie weken dagelijks gebruik te maken van Oil Pulling is er een afname van het aantal slechte bacteriën in de mond.

– Een frisse adem.
In 2011 is er onderzoek gedaan naar de effecten van Oil Pulling op de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Deze studie werd gedaan met een groep volwassen en wat blijkt? Oil Pulling heeft wel degelijk effect op de bacteriën die voor een slechte adem zorgen.

– Minder tandplak/plaque en minder ontstoken tandvlees/gingivitis door Oil Pulling met kokosolie.
In een studie over Oil Pulling (2015) blijkt dat Oil Pulling met kokosolie de hoeveelheid plaque in de mond verminderd en hierdoor is er ook minder gingivitis (tandvleesontstekingen). De positieve werking van kokosolie wordt toegeschreven aan het vet laurinezuur. Laurinezuur heeft een ontstekingsremmend en antibacterieel effect.

– Een bijkomend voordeel van Oil Pulling zou zijn dat je er wittere tanden van krijgt, maar dit is nog nooit goed onderzocht, dus dat mag je zelf uitproberen 😉

– Ter bevordering van het immuunsysteem, de lever en andere bacteriën
Naast de voordelen van Oil Pulling voor de mondgezondheid, heeft het ook voordelen voor de algemene gezondheid. Als je dagelijks Oil Pulling doet worden er continu microben en hun toxinen uit je lichaam verwijderd. Daardoor ondervindt het immuunsysteem minder stress waardoor het lichaam in staat wordt gesteld zichzelf te genezen. Bovendien vermindert het de groei van schimmels en draagt het daardoor mogelijk bij aan cellulaire vernieuwing.

Om je lever een extra handje te helpen, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt. Je wordt aangeraden om minstens anderhalve liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.

Hoe werkt Oil Pulling?

 1. Neem op nuchtere maag 1 eetlepel kokosolie.

   

 2. Spoel de olie 5 tot 10 minuten door je mond. Slik het niet door!
  De olie wordt warm in je mond en smelt. Beweeg de olie rustig door de mond, heen en weer, en tussen je tanden.

   

 3. Spuug het daarna uit in een zakje, op keukenpapier of in de tuin. Niet in de wasbak i.v.m. de bacteriën.
  Olie bindt vuil en afvalstoffen en neemt zo ook bacteriën mee uit je lichaam. Je mag het daarom nooit doorslikken, het is een verzameling afvalstoffen en bacteriën die je juist úít je lichaam wilt hebben.
  Als het goed is, is de olie wit tot witromig van kleur geworden, vanwege de grote hoeveelheid bacteriën.

   

 4. Spoel dan je mond met wat lauw water.
  Ook dit slik je niet door, maar mag je uitspugen in een zakje, op keukenpapier of in de tuin.
  Vervolgens kun je je tanden en tong nog even poetsen als je wilt.

 5. Nu mag je eten en drinken, succes! 🍀

Oil Pulling mag dagelijks worden gedaan. Probeer het eens 2 weken, stop dan en kijk wat het je oplevert.
Heb je vragen of wil je graag meer weten over jouw gezondheid? Neem dan contact met me op.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!