Alvleesklier - pancreas

Zorg voor je alvleesklier

De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een orgaan in ons lichaam. Klein, maar erg belangrijk voor onze vitaliteit, hormonale gezondheid én spijsvertering. Ik vertel je graag meer en geef tips!

Wat is de functie van de alvleesklier?
De alvleesklier is een langwerpig orgaan en bevindt zich bovenin de buik, onder de lever en achter de maag. Het maakt belangrijke stoffen aan voor een goed verloop van de spijsvertering (spijsverteringssappen). Kort gezegd is de spijsvertering het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen uit het voedsel dat je tot je neemt, in energie en bouwstenen voor het lichaam. (Lees hierover ook mijn blog over het Spijsverteringssysteem). Daarnaast maakt de alvleesklier de hormonen insuline en glucagon aan voor het bloed, waarmee de bloedsuiker wordt geregeld.

Wat gebeurt er als je alvleesklier niet goed werkt?
Door uitputting van de alvleesklier raakt de aanmaak van spijsverteringsenzymen ontregeld, met veel, vaak onbegrepen spijsverteringsklachten tot gevolg. Je krijgt vooral maag- en darmklachten; buikpijn na de maaltijd, winden na het eten van eiwitten, vettige diarree, een opgeblazen gevoel en voedingstekorten van stoffen die je wel tot je neemt. 

Bovendien ontstaat er een verstoring van de bloedsuikerspiegel, omdat de aanmaak van het hormoon insuline ontregeld raakt.

Diabetes, metabool syndroom, ontstekingen en kanker van de alvleesklier zijn de bekendste ziektes die met het niet goed functioneren van dit orgaan te maken hebben.

Leefstijltips voor je alvleesklier!

  1. Vermijd zoveel mogelijk suikers
    Onze alvleesklier, lever, schildklier en stress regulatie-systeem raken overbelast door de constante aanvoer van snelle suikers. Ook de lever komt aan zijn andere taken niet meer toe wanneer deze constant bezig is met de verwerking van suikers.
    Als er chronisch te veel snelle koolhydraten worden gegeten, raakt onze alvleesklier overprikkeld en gaat deze zelfs bij weinig koolhydraten/suikers veel insuline aanmaken.

    Denk aan koolhydraten, siroop, stroop, honing, nectar, en alles wat op –ose eindigt zoals dextrose, maltose en fructose is suiker. Suikers in ketchup, ontbijtgranen, frisdrank, alcohol zoetstoffen, koekjes. 

  2. Beweeg elke dag!
    Zoek een manier van bewegen die je fijn en leuk vindt om te doen of wissel af.

  3. Eet vers en gezond
    Kies ervoor om zo min mogelijk verpakt eten te eten en zelf verse maaltijden te maken. Met daarin 80% groente, fruit, kruiden, kiemen, kruidenthee, noten en zaden.

    Zorg voor ruim voldoende beschermende stoffen in je voeding. Vooral de mediterrane keuken is er zeer rijk aan: olijven, olijfolie, rode en paarse bessen/druiven/vruchten, peterselie, tijm, selderij, rozemarijn, basilicum, groene thee, citrusvruchten, knoflook, ui, prei, noten, zaden, koolsoorten, groene thee, cacao, appels, pijnboompitten, walnoten, paddenstoelen, en met mate volle granen als haver en gerst.

  4. Help je alvleesklier een handje bij zijn taken
    Met kaneel, paardenbloem, rozemarijn, chicorei, zwarte peper en kurkuma. En zorg voor minder eetmomenten op een dag. Elke keer als je eet moet de alvleesklier in actie komen en insuline, spijsverteringssappen leveren. Minder eetmomenten geeft je alvleesklier rust.

  5. Emotionele / spirituele betekenis
    De meeste lichamelijke klachten hebben vaak ook een emotionele / spirituele ondergrond, wat 70% van onze gezondheid kan beheersen. Spiritueel gezien symboliseert de alvleesklier de suikerhuishouding: het vermogen om het zoete, liefdevolle en dankbaarheid toe te laten. Van jezelf en van anderen. De alvleesklier is verbonden met het 3e chakra. Dit energiecentrum heeft te maken met je persoonlijke kracht en identiteit. Het is onze energiecentrale waaruit we de kracht en energie putten om ons leven vorm te geven.

Inspiratiebron: Rineke Dijkinga

Jouw gezondheid is belangrijk
Wil je uitzoeken hoe jouw alvleesklier functioneert en aan de slag met een gezonde leefstijl in het nieuwe jaar?
Ik geef je door middel van een lichaamsmeting graag uitgebreid inzicht in jouw gezondheid en adviseer je over natuurlijke voeding.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!