Spijsverteringssysteem

Het Spijsverteringssysteem

Heb je last van je maag, maagzuur, darmkrampen, diarree, winderigheid, obstipatie of een opgeblazen gevoel? Dan kan jouw spijsvertering waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Ik vertel je graag over het spijsverteringssysteem.

Wat is spijsvertering?
Onze maag en darmen zorgen voor de spijsvertering. De spijsvertering is een proces dat ervoor zorgt dat voedsel afgebroken wordt tot voedingsstoffen, die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Deze voedingsstoffen worden vervolgens omgezet in bijvoorbeeld energie of bouwstoffen.
Bouwstoffen hebben we nodig om te groeien, maar ook om beschadigde cellen in ons lichaam te vervangen. Spijsvertering is dus eigenlijk het verkleinen van voedsel tot stoffen die bruikbaar zijn voor het lichaam.

Het spijsverteringskanaal is een stelsel van buizen en lichaamsholten, dat in direct contact staat met de buitenwereld. Onverteerbare voedselresten verlaten als ontlasting ons lichaam via de anus. Afhankelijk van de samenstelling van het voedsel duurt de hele spijsvertering 24 tot 48 uur. Ook de lever, galblaas en alvleesklier spelen een rol bij de spijsvertering. 

Hoe werkt de spijsvertering?
Zodra we voedsel tot ons nemen begint de spijsvertering. Voedsel dat we opeten passeert achtereenvolgens de volgende locaties in ons lichaam:

  1. Mond
    In de mond wordt het voedsel door het gebit in kleine brokjes vermalen en komt het voedsel in aanraking met speeksel. Hierin zitten bepaalde enzymen die al beginnen met het omzetten van voedsel naar voedingsstoffen. Per dag wordt ruim een liter speeksel geproduceerd. Goed kauwen is belangrijk. De tong duwt de voedselbrij vervolgens naar de slokdarm.

  2. Slokdarm
    De slokdarm zorgt voor het transport van voedsel naar de maag. Voedsel dat we doorslikken valt niet door de slokdarm naar beneden. Door middel van afwisselend samentrekken en ontspannen duwen de spieren in de slokdarmwand het voedsel richting de maag.

  3. Maag
    De maag trekt samen en maalt daardoor het eten fijn. Door het zure milieu dat hier heerst gaat een groot deel van de met het voedsel meegekomen bacteriën dood. De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke laag slijmvlies. Deze slijmvlieslaag beschermt de maagwand tegen het zure maagsap. De epitheelcellen in de maagwand produceren maagzuur. De maag zorgt verder voor de absorptie van alcohol en aspirine.

  4. Twaalfvingerige darm
    Sappen uit de alvleesklier neutraliseren de zure massa die uit de maag komt. Daarnaast zorgen de galzuren uit de galblaas voor het emulgeren van vetten zodat ze door lipase omgezet kunnen worden in vetzuren en glycerol.

  5. Dunne darm
    De dunne darm is ongeveer vijf meter lang en bestaat uit drie delen: de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. In de dunne darm zitten de darmvlokken. Deze nemen voedingsstoffen op in het bloed.

  6. Dikke darm
    De dikke darm neemt de laatste voedingsstoffen op, zoals galzouten, elektrolyten en water (9 liter, waarvan 1,5 liter uit de voeding).

  7. Endeldarm
    Laatste uiteinde van de dikke darm, verzamelplaats voor ontlasting.

  8. Anus
    Opening aan het eind van de endeldarm. Onverteerbare resten van de voeding en afvalproducten van de lever worden hier circa eenmaal per dag als ontlasting uit het lichaam verwijderd.

Jouw spijsvertering een handje helpen
Een paar simpele tips:
– Goed kauwen
Zorg ervoor dat je bij iedere hap goed kauwt. Zo kunnen de spijsverteringsenzymen in je speeksel beter hun werk doen.

– Ontbijt met vezels en citroen
Door iedere ochtend te ontbijten, breng je je darmen in beweging en je spijsvertering dus ook. Zorg voor een vezelrijk ontbijt, met noten, pitten en zaden. Drink daarbij een glas water met citroen. Dit stimuleert je spijsvertering en vetverbranding.

– Drink water
Vezels zonder vocht drogen de voedselbrij juist uit, wat de darmwerking verstoort. Drink dus voldoende water!

– Luister naar je darmen
Wie een betere spijsvertering wil, moet goed luisteren naar zijn of haar darmen. Ga direct naar de wc als je aandrang voelt. Hoe langer poep in je darmen blijft, hoe meer ongunstige stoffen je bacteriën produceren. Probeer ontspannen rechtop op de wc te zitten, de darm kan zich dan makkelijker legen.

– Een goed ritme
Eten en slapen op het juiste moment van de dag zorgt ervoor dat je leeft naar de biologische klok van je lichaam. Lees meer hierover in de blog Biologische klok.

Als de spijsvertering niet goed werkt of men wil zich ontdoen van afvalstoffen en gifstoffen, wordt vaak een detoxkuur gedaan waarmee het lichaam wordt gereinigd. De meeste detoxmethoden zijn onschadelijk, maar sommige kunnen juist precies het tegenovergestelde resultaat opleveren dan gewenst.

Met het systeem Global Diagnostics krijgen we inzicht in jouw lichaam. Het systeem meet de reactiepatronen van meer dan 660 lichaamsfuncties tot in de cel. We meten hiermee de energetische toestand van alle organen en je 13 lichaamssystemen. Daarmee kunnen we ook precies zien hoe jouw spijsverteringssysteem werkt en wat het nodig heeft. Ben je hier benieuwd naar? Neem dan contact met me op.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!