Meridianen

Meridianen: onze rivieren van levensenergie!

Onze meridianen. Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Misschien ben je er al bekend mee door yoga, acupunctuur of voetreflex. Ik vertel je graag over deze belangrijke energiebanen in ons lichaam en specifiek over de dikke darm meridiaan.

Wat zijn meridianen?
We weten inmiddels dat onze fysieke gezondheid niet enkel bepaalt of we daadwerkelijk gezond zijn en ons gezond voelen. Onze mentale, psychische en emotionele gezondheid speelt een grote rol in gezondheid en geluk. Zo kun je fysiek in orde zijn, maar je toch vermoeid voelen of allerlei klachten ervaren. We komen steeds meer te weten over “de oude wijsheid” en gelukkig kunnen we daardoor steeds vaker op een natuurlijke manier herstellen van onze klachten, eventueel in aanvulling op de reguliere geneeskunde.

De meridianen vinden hun oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze geneeskunde bestaat al meer dan 4.000 jaar en is gericht op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. Lichaam en geest worden als één geheel gezien: alle processen in het menselijk lichaam zijn met elkaar verbonden. Als iemand klachten heeft, dan is de energiehuishouding uit balans. Daarom wordt er gekeken naar de algehele conditie van diegene.

Het menselijk lichaam bestaat uit een netwerk van energiebanen, meridianen. Deze meridianen zijn verbonden aan 1 of meerdere organen en transporteren onze levensenergie, onze levenskracht (Qi of chi).

“Chi is de levensenergie die ieder mens vanaf de geboorte tot zijn beschikking heeft. Als je een baby vasthoudt weet je wat Chi-energie is. Helaas raken veel volwassenen de Chi-energie kwijt. Ze leven vanuit hun ratio, niet meer vanuit hun gevoel. Ze raken verstrikt in hun denken, wat de Chi-stroom blokkeert. De bergvolken in de Himalaya leven vanuit hun gevoel in de onderbuik. En juist daar zit bij iedere mens de innerlijke kracht.” (Hans Peter Roel).

Onze meridianen in balans
Als de meridianen in balans zijn vóél je je in balans, fit, helder en energiek. Je hebt een goede basis voor gezondheid en welzijn. Als de meridianen uit balans zijn kun je fysieke en emotionele klachten ontwikkelen.

Elke meridiaan heeft een fysieke en psychische kant. Als je bijvoorbeeld veel verdriet hebt, dan zorgt dit voor een verstoring in de longmeridiaan. Door die verstoring kunnen fysieke klachten ontstaan zoals benauwdheid. Maar het kan ook andersom; fysieke klachten zijn de oorzaak van de verstoring en deze leiden tot emotionele klachten.

Een meridiaan kan verstoord zijn, omdat:
– deze te weinig energie heeft
– deze teveel energie heeft
– de doorstroom niet goed is en er dus een blokkade is
Deze toestanden zijn te beïnvloeden. Op de meridianen die door je lichaam lopen zitten namelijk punten waar de uiteinden van de meridianen aan de oppervlakte van ons lichaam komen. Dit maakt de meridianen als het ware toegankelijk van buitenaf, bijvoorbeeld met acupunctuur, acupressuur of voetreflex.

Bronnen: Holistik, Happy with Yoga, Acupunctuurpraktijk de Edelsteen

Onze dikke darm meridiaan
Er zijn 12 hoofdmeridianen, energiebanen in jouw lichaam:
de maagmeridiaan, milt meridiaan, hartmeridiaan, dunne darm meridiaan, blaasmeridiaan, niermeridiaan, hartbeschermer meridiaan, drievoudig verwarmer meridiaan, galblaasmeridiaan, levermeridiaan, longmeridiaan, dikke darm meridiaan.

De dikke darm meridiaan loopt vanaf de wijsvinger ter hoogte van de nagelriem via de buitenkant van de arm en de bovenzijde van de schouder via de hals tot naast de neusvleugel. De thema’s van de dikke darm meridiaan zijn afscheiding en uitscheiding afvalstoffen. Een disbalans kan zich uiten op fysiek en psychisch opzicht uiten in:

  • Vaak een opgeblazen of vol gevoel, diarree, constipatie, prikkelbaredarmsyndroom.
  • Kwetsbare neus- en sinusholtes.
  • Weinig uithoudingsvermogen, snel de greep op dingen verliezen.
  • Laat zich gemakkelijk manipuleren, zwakke grenzen, vaak schuldgevoelens.
  • Kan niet goed omgaan met materiële zaken.
  • Neiging tot dwangmatige beheersing en perfectionisme.
  • Hoge spiertonus, weinig flexibel, stijfheid.

De kracht van jouw nee (jouw grenzen):
“Zonder een duidelijk ‘nee’ van de uitsmijter komt iedereen ons huis binnen. Het wordt dan binnen veel te vol en er ontstaat verstopping: in het hart, in het leven en natuurlijk in de dikke darm zelf. Of er ontstaat diarree, omdat Jan en alleman ongehinderd door ons huis kan banjeren. Deze situatie vreet energie. In beide gevallen zit je in de shit, want iedereen kan al zijn rommel bij je kwijt. En dan vind je het welletjes, want het begint te stinken. Je bent het zat; die lucht is niet meer te harden. De neus is de plaats waar de dikke darm meridiaan eindigt. En interessant genoeg leidt een een onevenwichtige dikke darm meridiaan vaak tot een verstopte neus en chronische neusverkoudheid.” (Mike Mandl).

Perfectionisme en controledrang:
“Een disbalans in de dikke darm meridiaan kan er voor zorgen dat je je star vasthoudt aan dingen en opvattingen uit het verleden. En dat je krampachtig probeert de controle te houden over alles in je leven: je wordt perfectionistisch. Je kunt ook getergd worden door een schuldgevoel, waardoor je je sneller naar anderen gaat schikken.” (Mike Mandl).

Praktische tips om jouw meridianen te laten stromen

💙 Yoga
speciale houdingen verhelpen blokkades bij de verschillende meridianen

💙 Spijkermatje
acupressuur voor thuis

💙 Meditatie
zoek meditaties die focussen op de hoofdmeridianen

💙
Dikke darm meridiaan: leer nee zeggen
Geen liever niet, ja maar of uitleg. Ga voor een duidelijke nee, waarbij je de ander in de ogen aankijkt en eventueel een gebaar maakt. Extra uitleg geeft de ander ruimte om jou te overreden. Hoe vaker je ermee oefent, hoe makkelijker het wordt. Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf!

💙 Dikke darm meridiaan: herken je overtuigingen
Let op je gedachten en uitspraken. Generalisaties als altijd, iedereen, zo moet dat, dat gaat nooit lukken. Of bepaalde zinnetjes die veel in je familie worden gebruikt, zoals ik moet hard werken om veel te verdienen, relaties zijn lastig om vol te houden, nooit genoeg tijd in een dag, dat is niet voor ons weggelegd.
En probeer dan te begrijpen waarom jij, je ouders of omgeving deze patronen hebben gecreëerd. Heb je ze nog nodig voor het vervolg van je leven of wil je het anders aanpakken?

💙 Optimaliseer de Chi stroom in huis
Neem afscheid van opgezette dieren, verwelkte bloemen, versleten schoenen, kapotte kleding, plastic spullen en voorwerpen die gebroken of beschadigd zijn. Voeg kaarsen, kristallen en planten toe voor een positieve stroom.

Bronnen: Holistik, Happy with Yoga, Inspirerend Leven, Holistik (Chi in huis)

Hoe kan ik de doorstroming van meridianen ondersteunen?
Door de meting met mijn meetsysteem krijg ik uitgebreid inzicht in jouw gezondheid. Vaak is in de meting te zien dat op de lijnen waar de meridianen lopen, mensen klachten hebben. Deze klachten ontstaan doordat de energie is verstoord, bijvoorbeeld door operatie of piercings. Ook emotionele blokkades zijn hier zichtbaar.

Soms wordt er tijdens een meting 1 meridiaan gemeten, soms 3 meridianen (maximaal). Na een paar metingen heb je beter inzicht in welke meridianen blokkades zijn. Met mijn systeem is het mogelijk de blokkade, door middel van trillingen, te deblokkeren. Daarnaast ontvang je natuurlijk uitgebreid uitleg over de meting en voeding- en leefstijladvies op maat.

Lees meer over mijn werkwijze via de pagina Werkwijze of maak gemakkelijk online een afspraak.

Meting Global Diagnostics - Meridianen
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!