Chronische pijn

Chronische pijn

Chronische pijn ontstaat vaak na een heftige gebeurtenis; fysiek, mentaal of emotioneel. Het is een complex gezondheidsprobleem, omdat verschillende factoren bijdragen aan het ontstaan en in stand houden van de klachten. Ik vertel je meer over chronische pijn en de samenwerking van lichaam en geest hierin.

Wat is chronische pijn?
Bij een wond, ontsteking of ziekte ervaar je acute pijn. Het heeft een duidelijke oorzaak: je lichaam wordt beschadigd. Als de oorzaak is genezen of behandeld stopt deze pijn.

Toch is er niet altijd sprake van een beschadiging om pijn te ervaren. Het kan zijn dat er schade aan het lichaam is geweest en dat de schade is hersteld, maar dat er toch nog pijn blijft bestaan. Of er is geen daadwerkelijke schade, maar toch heb je pijn. Als je langer dan 6 maanden last hebt van pijn, spreken we van chronische pijn.

Hoe ontstaat chronische pijn?
Pijn voel je met je brein. Ons lichaam zit vol met zenuwen. Deze zenuwen verbinden plekken in ons lichaam met de hersenen. Wanneer je in je lichaam iets voelt gaat er een signaal van die plek naar je hersenen. Je voelt pas pijn als je hersenen het signaal betekenis geven, samen met de emoties of stemming die je in die situatie hebt.

Bij chronische pijn is er iets opmerkelijks aan de hand. Er is namelijk geen schade (meer) te zien, maar toch heb je pijn. Dat maakt het vaak lastig te behandelen, maar nee: je bent niet gek. Jouw pijn is 100% echt, maar de oorzaak is te vinden in een ontregeld brein. Het heeft te maken met:

  • hoe je lichaam reageert op pijn
  • wat je denkt, voelt en doet als reactie op pijn
  • hoe mensen om jou heen reageren op jouw pijn

Chronische pijn door oud zeer
Vaak is er een lange of hevige periode van mentale, emotionele of lichamelijke overbelasting voorafgegaan aan de chronische pijn. Denk aan een operatie, een ongeluk, een moeilijke zwangerschap/bevalling of een emotioneel ingrijpende gebeurtenis. Ook al is de gebeurtenis waardoor de pijn ontstond al een tijd geleden en heb je het misschien zelfs al afgesloten voor jezelf, je lichaam kan blijven hangen in een pijnreactie. Je kan dit zien als een soort post traumatische stress stoornis die zich uit op lichamelijk niveau. Het herinnert de impact nog en wil je nog steeds blijven beschermen door te vechten, wat zich vervolgens uit in pijn.

Je herkent misschien niet direct het verband tussen de lichamelijke pijn en de vervelende gebeurtenis uit het verleden, maar dan nodig ik je graag uit ‘ns verder te kijken. Wat zou de herinnering kunnen zijn die je lichaam kan hebben in dat gebied? Is er in dat gebied ooit iets gebeurd? Wanneer zijn de klachten begonnen? Wat is je gevoel bij je klachten?

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Zo kan bijvoorbeeld een aanhoudende lage rugpijn samenhangen met een traumatische bevalling. Of kunnen chronische ontstekingen (zoals reuma of artritis) duiden op een innerlijk gevecht.

Kan chronische pijn verdwijnen?
Chronische pijn kan overgaan of sterk verbeteren, zelfs na jaren, maar dit verschilt per persoon. Het is belangrijk om te weten dat chronische pijn vaak in stand wordt gehouden door diverse factoren. Dit kunnen fysieke factoren zijn, maar ook angst, psychische -en emotionele problemen kunnen leiden tot lichamelijke pijn.

Deze factoren zijn verschillend per persoon. Het is dus belangrijk om (een combinatie van) begeleiding te vinden waarin holistisch wordt gekeken naar jouw leven en naar alle factoren die van invloed kunnen zijn op de chronische pijn.

Bronnen: Radboudumc, Thuisarts.nl, Sport Medisch Centrum Papendal, Psychologie Magazine, Inspirerendleven.nl.

Een holistische benadering
Als vitaalveldtherapeut kijk ik naar het gehele plaatje. Met mijn meetsysteem is het mogelijk een totaalbeeld te krijgen van jouw gezondheid. Zowel fysiek, als mentaal en emotioneel. Je lichaam is immers een samenhangend systeem dat alleen goed kan werken als alle processen soepel verlopen. Op deze manier krijg je weer overzicht en kun je gericht aan de slag met de oorzaak van jouw chronische pijn.

Ik geef je aan de hand van de meting voeding- en leefstijladvies op maat, en waar nodig verwijs ik je door naar een goede therapeut voor extra begeleiding. Zodat jij weer vrijer en gezonder door het leven gaat!

Neem gerust contact op bij vragen of maak gemakkelijk online een afspraak.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!