Ontspan

Ontspan je Psoas

Hoe functioneert jouw psoas spier? Deze interessante spier(groep) is niet alleen heel functioneel in ons lichaam. De psoas geeft ook belangrijke berichten door van je centraal zenuwstelsel en is daarom een interessante emotionele spier. Ik vertel je graag meer.

Wat is de psoas?
De psoas is een belangrijke spier(groep) die diep in je lichaam te vinden is en vormt de verbinding tussen je boven- en onderlichaam. De psoas spier zit vast aan je ruggenwervels en loopt van de binnenkant van je bovenbenen, door je bekken langs je onderrug. Hierdoor kun je je heupen buigen, je romp voorover buigen of je benen op trekken als je ligt.

Psoas spier

Een gespannen psoas spier
Een gezonde, ontspannen psoas spier bestaat uit zacht en sappig weefsel. Het is dan een soepele, actieve spier en heeft een positief effect op je gevoelens van comfort en genot. Als deze spier echter te gespannen is, kan hij een grote rol spelen in het ontstaan en onderhouden van een breed scala aan klachten.

 • Pijn in je onderrug
 • Heupklachten en/of klachten in de lies
 • Onverklaarbare buikpijn
 • Klachten in nek & schouders
 • Obstipatie en darmklachten
 • Moeite met buikademhaling
 • Stijfheid in onderrug, lies en/of heup

Dit kan gebeuren bij een verkeerde houding en langdurige overbelasting, bijvoorbeeld bij lange dagen achter het bureau zitten. Dit geeft extra spanning in je onderrug én ingewanden. De psoas ligt namelijk tegen de nieren en bijnieren aan. Die glijden als het ware over de spier als deze beweegt. Je blaas en ingewanden liggen vóór de psoas. Bovendien kan een gespannen psoas nadelig zijn voor je spijsvertering en voortplantingsorganen.

Een emotionele spier
De psoas spier is een belangrijke emotionele spier, die in contact staat met ons centraal zenuwstelsel. Het reflecteert de gevoelens die je diep in je onderbuik voelt, je intuïtie. Daarom wordt deze spier ook wel de spier van de ziel genoemd.

De psoas spier is erg gevoelig voor stress en trauma’s. Als we in een stressvolle situatie belanden spannen we al snel onze spieren aan voor een vecht-, vlucht- of bevriesreactie. Je buik trekt samen, klaar om de benen te nemen of je schrap te zetten. De spier die je hierbij aantrekt is de psoas.

De psoas spier reageert dus op stress, maar slaat ook de onderliggende emotie ervan op. Niet doorleefde spanningen, ook van vroeger, slaan zich op in deze spier. Denk aan een kind dat zich bedreigd voelt en verteld wordt dat het moet stoppen met huilen. Fysiologisch houdt het kind dan zijn adem in om zich zo veilig te voelen en het spant tegelijkertijd zijn lichaam (o.a. psoas) aan om zo controle te krijgen. Deze overlevingsreactie zorgt voor een onderdrukking van gevoelens en emoties, die je blijft uitvoeren ook nog als volwassene. Bovendien belast je op deze manier je (bij)nieren, die in de Chinese geneeskunde worden geassocieerd met je levenskracht.

Door onverwerkte spanningen kun je last krijgen van klachten zoals:

 • Onverklaarbare buikpijn (ook bij kinderen!)
  Af en toe zelfs zo heftig dat mensen denken dat ze een blindedarm ontsteking hebben.
 • Rugpijn
  Een eenzijdige gespannen psoas kan een een scheve houding geven.
 • Heupklachten, pijn in de lies
 • Verstoorde houding / looppatroon
 • Geblokkeerde ademhaling
  De psoas heeft een directe verbinding met het middenrif.
 • Darmklachten en obstipatie
 • Je niet verbonden voelen met jezelf
  Overleven vanuit het hoofd.

Een ontspannen psoas spier
We schrikken allemaal wel ‘ns ergens van of misschien zit je kortdurig echt in een stresssituatie, maar waar de psoas over het algemeen het meest van gespannen raakt is chronische stress. Werkdruk, relatieproblemen en de onverwerkte trauma’s en emoties. Deze chronische, laaggradige stress activeert het autonome zenuwstelsel en zorgt voor een chronische staat van paraatheid in het lichaam.

De gespannen psoas is dus een reflectie van de mate van stress die je bewust of onbewust in jouw leven ervaart. Het is daarom van belang te werken aan ontspanning. Zorg voor een gezonde leefstijl met de juiste voeding, genoeg beweging, geef uiting aan je emoties, doe regelmatig aan stretchen of yoga om spanning los te laten én ga aan de slag met een therapeut wanneer nodig.

Oefening
Door regelmatig te rusten ontspan je je psoas. Probeer om na je werk, voor de avond, 10 – 20 minuten uit te rusten en geniet daarvan!

 • Ga op je rug liggen
 • Houd je knieën gebogen
 • Plaats je voeten parallel aan elkaar, op dezelfde lijn als je heupen. Met je hakken 30-40 cm van je billen vandaan.
 • Houd je hoofd en torso recht op de grond of leg een handdoek plat onder je hoofd
 • Let op: duw niet je onderrug of bekken tegen de grond!
 • Houd je armen recht onder je schouders en laat ze rusten op je ribben, langs je zij of op je buik
 • En dan..geniet van deze rust 😌

Hoe functioneert jouw psoas spier?
Door middel van een lichaamsmeting met mijn meetsysteem Global Diagnostics krijgen we een mooi totaaloverzicht van jouw gezondheid. Het is daarbij ook mogelijk inzicht te krijgen in het functioneren van de psoas spier. Wil je aan de slag met een gezonde en ontspannen leefstijl? Maak dan gemakkelijk online een afspraak.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!