Eieren avocado toast

Een eitje hoort erbij!

Eieren kunnen niet ontbreken in een gezond en natuurlijk voedingspatroon. Ze zitten namelijk bomvol goede voedingsstoffen en geven energie! Ik vertel je graag waarom jij gerust elke dag een eitje mag eten.

Waaruit bestaat een ei?
Om erachter te komen waarom een ei gezond is, is het eerst interessant om te weten waaruit een ei eigenlijk bestaat. Over het algemeen eten we in Nederland een ei van een kip. Zo’n ei bestaat voornamelijk uit eiwitten en vet. Deze vetten zijn grotendeels onverzadigd en bevinden zich in de dooier. Eromheen zit een schaal van kalk. Afhankelijk van het ras van de kip is de schaal wit of bruin.

Waarom zijn eieren gezond?
Eieren zijn super gezond! Ze zitten vol eiwitten en goede vetten, maar bevatten ook veel mineralen, vitamines en voedingsstoffen die het lichaam goed kan gebruiken. Zoals omega 3’s, vitamine D, E, B12 en mineralen als selenium.

 1. Goede bron van eiwitten
  Eiwit is een cruciale voedingsstof en bouwstof. In eiwit zitten aminozuren waar het lichaam niet zonder kan. Deze zijn nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in het lichaam.

 2. Bomvol voedingsstoffen
  Bevat vele voedingsstoffen en vitamines waarvan een groot deel van de Nederlanders een tekort heeft. Denk aan B12, ijzer, zink, selenium en vitamine D.

 3. Goed voor de hersenen
  Een ei bevat choline, een stof die de hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren. Deze stof is ook goed voor de werking van het zenuwstelsel.

 4. Het versterkt botten en tanden
  Eieren bevatten veel vitamine D. Bovendien helpt het het lichaam ook bij het absorberen van calcium. Dit versterkt de botten en voorkomt botontkalking.

 5. Het beschermt de huid, het haar en de lever
  Eieren zijn een goede bron van folaat, een vorm van vitamine B. Veel vrouwen krijgen dit niet genoeg binnen.

 6. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekte
  Uit onderzoek blijkt dat voeding met ei een verminderd risico geeft op hart-en vaatziekte en kanker. Het geheim is dat eidooiers twee belangrijke antioxidanten bevatten: tryptofaan en tyrosine.

 7. Het helpt bij afvallen
  De eiwitten zorgen ervoor dat je minder honger hebt en in de eidooier zitten veel voedingsstoffen.

 8. Het vertraagt het verouderingsproces
  Eieren bevatten aminozuren die cellen aanmaken en vernieuwen.

 9. Het versterkt je immuunsysteem
  Het kan je beschermen tegen infecties, ziekten en virussen doordat selenium je immuunsysteem boost. Bovendien zijn ze rijk aan ijzer en bevorderen ze de productie van rode bloedcellen.

 10. Het verhoogt de kans op een zwangerschap
  Vitamine E verbetert de kwaliteit van sperma én kun je aantreffen in de vloeistoffen rondom het embryo.

Zijn eieren slecht voor je cholesterol?
Eieren hebben geen nadelig effect op cholesterol. Ook al zijn we bang gemaakt voor een eitje, veel onderzoeken wijzen uit dat een ei niet de boosdoener is van een te hoog cholesterol. Een eitje per dag wordt niet geassocieerd met een verhoogd cholesterol en daardoor niet met neuro-degeneratieve ziekten. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat een hogere inname van cholesterol / ei juist een lagere kans gaf op dementie en afname van verstandelijke vermogens op oudere leeftijd.

Hoe vaak mag je eieren eten?
Genoeg redenen dus om regelmatig en zonder schuldgevoel een eitje te eten! Bovendien zijn er allerlei simpele en lekkere gerechten te bedenken met dit gezonde voedingsmiddel! Mijn advies: eet gerust 2 eieren per dag.

Wil je graag advies op maat, afgestemd op de behoeften van jouw lichaam? Maak dan gemakkelijk online een afspraak, ik begeleid je graag naar een gezond lichaam door natuurlijke voeding en een goede leefstijl. Meer informatie over mijn werkwijze lees je op de pagina Werkwijze.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!