Lichaamscellen

Onze lichaamscellen

Met het meetsysteem Global Diagnostics meten we jouw lichaam tot ín de cel, om zo tot de oorzaak te komen van jouw klachten. Wat houdt dit nu precies in en wat voor functie hebben die lichaamscellen? Ik leg het je graag uit.

Ons lichaam bestaat uit verschillende organen, die elk hun eigen functie hebben. Deze organen zijn met elkaar verbonden en zorgen ervoor dat we kunnen leven. Het weefsel waaruit deze organen zijn opgebouwd bestaat uit vele kleine deeltjes, onze lichaamscellen. Ons lichaam is dus opgebouwd uit honderden miljarden cellen, de bouwstenen van ons lichaam.

We hebben verschillende cellen met verschillende functies

We hebben zo'n 2 biljoen (2.000.000.000.000) cellen

Er is een continue aanmaak van nieuwe cellen

Herstel van een levercel duurt 500 dagen..

Skeletcellen leven 8-10 jaar

Rode bloedcellen leven 120 dagen en worden 2,4 miljoen per seconde nieuw aangemaakt

Huidcellen leven 28 dagen

Epitheelcellen van de maag leven 2-3 dagen

Witte bloedcellen leven slechts enkele uren

De cellen en hun functies
De cel is de grondvorm van alle dierlijke en de meeste andere levensvormen. Dat wil zeggen dat de cel een bouwsteen is voor de meercellige dieren. Er bestaan ook eencellige organismen, bijvoorbeeld bacteriën. De gemiddelde grootte van een cel bedraagt 0,020mm, maar dit kan binnen mensen, dieren én tussen diersoorten behoorlijk variëren. Dat geldt ook voor andere levende organismen. Cellen zijn omgeven door een membraan (een vlies) en opgebouwd uit door membranen gescheiden compartimenten, gevuld met een grote hoeveelheid complex georganiseerde verbindingen en structuren in een waterig milieu.

Een cel kan dus het best gedefinieerd worden als: “de kleinste, georganiseerde levende eenheid van een organisme dat in staat is tot onafhankelijk bestaan en vervanging van zijn eigen substantie”. Een weefsel is de samenhang van meerdere cellen die samen voor een specifieke functie zorgen. Alle cellen hebben een globaal identieke opbouw, waarbij bepaalde onderdelen afhankelijk van de functie meer of minder sterk ontwikkeld kunnen zijn. 

Meestal lijken de cellen allemaal op elkaar, maar binnen een weefsel kunnen meerdere typen cellen voorkomen. Lichaamscellen variëren in vorm, grootte en structuur, afhankelijk van de taak die ze hebben. Spiercellen bijvoorbeeld, zijn lang en dun en kunnen samentrekken en ontspannen. Veel zenuwcellen zijn ook lang en dun, maar zijn gemaakt om impulsen over te brengen waaruit de berichten van de zenuwen bestaan. Terwijl de hexagonale levercellen gemaakt zijn voor het verrichten van een veelheid aan vitale chemische processen. De ronde, rode bloedcellen transporteren zuurstof en kooldioxide en de bolvormige cellen in de alvleesklier maken en vervangen het hormoon insuline. 

Een gezond lichaam
Ons lichaam bestaat dus uit triljoenen cellen die allemaal hun eigen taak hebben om ons gezond te houden. Verstoringen in het lichaam die ontstaan door verzuring, te weinig zuurstof in de cel en te weinig gezonde vetten uit onze voeding beïnvloeden de werking van de cel. Als onze cel niet goed werkt en het celmembraan niet soepel genoeg is om alles goed op te nemen, produceert onze cel meer afvalstoffen. Deze afvalstoffen zullen zich ergens in het lichaam opslaan, waardoor je (vage) lichamelijke klachten krijgt. Gezonde voeding en suppletie is dan nodig om de cellen een handje te helpen. 

Om hiervoor een goed advies uit te kunnen brengen is het van belang de status van de cellen te kunnen inzien. Dit is mogelijk door het meet-, analyse- en evaluatiesysteem Global Diagnostics dat ik gebruik. De resultaten van de meting zullen weergeven waar de oorzaak van jouw klachten ligt en hoe we dit kunnen behandelen, zodat jij een betere gezondheid tegemoet gaat!

De komende blogs zal ik iedere keer ingaan op een ander lichaamsysteem.
Mocht je vragen hebben neem dan gerust contact met me op!

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!