Het coronavirus. Het houdt ons al sinds 2020 bezig; mondkapjes, 1.5 meter, testen, vaccinaties, lockdowns en vooral alles op alles om het virus buiten te houden. Gelukkig hebben we inmiddels weer een klein beetje onze vrijheid terug, maar vergis je niet, het heeft een grote invloed gehad op ons allemaal. En nog steeds. Denk aan lichamelijke en emotionele stress na zo’n heftige periode, de omgang met virussen, sociale contacten, onenigheid tussen goede vrienden, ontwikkeling van angsten én long covid.
De missende factor
Lange tijd wisten we niet wat ons overkwam, een virus dat opeens onze wereld overnam. Al snel moesten maatregelen voor ons worden getroffen om het virus in te dammen. Om de weerstand van buitenaf te ontwijken.
Wat echter te weinig onder de aandacht is gebleven is de weerstand van binnenuit. Ons immuunsysteem wapent ons tegen virussen, hier schreef ik eerder ook al een blog over: Het Immuunsysteem. Het fungeert als een leger dat ons verdedigt, herkent lichaamsvreemde stoffen en zal deze vervolgens vernietigen.
We hebben ons vooral gericht op weerstand van buitenaf, maar slechte voeding, een ongezonde leefstijl en stress resulteert onmiddellijk in een verzwakt immuunsysteem, met een verlaagde weerstand als gevolg. Waardoor we juist kwetsbaar worden voor verkoudheid, griep en infecties.
Ziek van het coronavirus
Mensen die ernstig ziek worden door corona, worden niet ziek van het virus, maar van hun eigen overactieve immuunsysteem. In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief. Dit leidt tot een zogenaamde ‘immuunstorm’. Hierbij maakt het lichaam veel te veel immuunfactoren aan. Hoewel die immuunfactoren het virus bestrijden, veroorzaakt een teveel ervan juist grote schade aan vitale organen zoals de longen (bron: UMC).
Long-covid / Post-covid
Drie maanden na besmetting met het coronavirus meldt vrijwel de helft van de mensen nog één of meerdere langdurige klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, problemen in een drukke omgeving en reukverlies (Bron: RIVM).
Langzamerhand lijkt er gelukkig steeds meer duidelijk te worden over long covid. Mensen kampen jarenlang met een waaier aan klachten, zoals vermoeidheid en cognitieve problemen (geheugenproblemen en hersenmist), waardoor dagelijkse bezigheden nauwelijks mogelijk zijn.
Immunologen ontdekten recent duidelijke verschillen in allerlei componenten van het immuunsysteem; een gebrek aan het stresshormoon cortisol, uitgeputte afweercellen, chronische ontstekingen en soms ook opnieuw geactiveerde slapende virussen in het bloed. Onderzoek in de witte bloedcellen wijst uit dat het immuunsysteem actief is tegen een onbekende infectie (achtergebleven coronavirus of epstein-barrvirus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt). Ook bleek de hoeveelheid cortisol in het bloed half zo laag als bij gezonde en herstelde mensen. Dit stresshormoon is ontzettend belangrijk bij lichamelijke of emotionele stress en is ontstekingsremmend. Tenslotte zou de verbinding tussen de hersenklieren en de bijnieren, de HPA-as, niet meer goed functioneren (bron: NRC).
Hopelijk bieden deze onderzoeken steeds meer duidelijkheid over de oorzaken en de mogelijke oplossingen.
Wat te doen?
Wat belangrijk is om jezelf te wapenen tegen virussen is dus jouw immuunsysteem sterk houden. Dit doe je door eens goed te kijken naar jouw leefstijl. Denk aan voeding, beweging, ontspanning, slapen én jouw mentaal-emotionele gezondheid.
- Vermijd veel suikers
Bewerkt voedsel, snoepen, frisdranken, vruchtensappen en suiker in je koffie. - Eet lekker veel groente en fruit en drink voldoende
- Voeg de juiste (zuivere!) supplementen toe aan jouw voeding, zodat je de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt en jouw immuunsysteem eventuele infecties kan bestrijden.
- Beweeg voldoende, binnen of buiten maakt niet uit
Dagelijks 30 minuten bewegen zorgt ervoor dat jouw immuunsysteem veel weerbaarder is. Wandelen, zwemmen, fietsen, sporten of misschien wel gewoon dansjes doen in huis. Zorgt bovendien voor positieve energie! - Ontspan voldoende
Slaap voldoende, maar zorg ook voor rust door de dag heen. Een kopje thee drinken zonder telefoon, een powernap of gewoonweg alles wat in je hoofd zit uitschrijven in een boekje of een lijstje. - Zorg voor positieve energie
Voor onszelf zorgen gebeurt niet alleen thuis op de bank, het is belangrijk om sociaal contact te houden en dingen te doen waar jíj energie van krijgt!
Vind je het fijn om met gelijkgestemden even bewust stil te staan en te praten over wat je bezig houdt? Kom dan eens langs bij één van mijn Bewustzijnsavonden!
Wil je graag onderzoeken hoe jouw immuunsysteem werkt en wat jij nodig hebt?
Met mijn meetsysteem Global Diagnostics krijg ik inzicht in meer dan 660 lichaamsfuncties, waardoor ik precies kan zien hoe jouw immuunsysteem, hersenen, zenuwen en alle andere systemen in jouw lichaam functioneren. Ideaal dus om zowel preventief, als achteraf bij long covid, te kijken naar de invloed van virussen op jouw lichaam. Bovendien ontvang je uitgebreid voedings- en leefstijladvies, afgestemd op de behoeften van jouw lichaam. Je kunt gemakkelijk en snel online hier een afspraak maken.