Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen

Een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, winderigheid of vermoeidheid na het eten, PDS en de ziekte van Crohn. Het zijn allemaal signalen van ons lichaam dat de spijsvertering niet helemaal soepel verloopt. Ik vertel je meer over spijsverteringsklachten en geef tips om op een natuurlijke manier te werken aan een goede spijsvertering.

Wat is spijsvertering?
Spijsvertering is letterlijk het verteren van spijs, het eten en drinken dat door je mond naar binnen gaat. Het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstenen voor het lichaam. Wanneer eten of drinken in je mond komt begint de spijsvertering, een reis door het lichaam die zo’n 24 tot 48 uur duurt, en eindigt in ontlasting waarmee het het lichaam verlaat. Eerder schreef ik al een uitgebreide blog over het spijsverteringssysteem.

Wat zijn spijsverteringsproblemen?
Het is nogal een reis, dat het voedsel aflegt door het lichaam. Tijdens die reis zijn er allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat het proces niet helemaal goed gaat. Hierdoor bevat de ontlasting uiteindelijk onverteerd voedsel, zetmeel of vetten.

Wanneer de spijsvertering verstoord wordt geeft het lichaam een signaal af. Subtiele signalen zijn bijvoorbeeld oprispingen (boeren), winderigheid of vermoeidheid na het eten, een slechte adem, stinkende ontlasting of onverteerde stukjes voedsel in je ontlasting.

Duidelijkere signalen zijn bijvoorbeeld brandend maagzuur, reflux, een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, darmkrampen of buikpijn. Daarnaast zijn er ook aandoeningen die verband houden met een slechte spijsvertering, zoals Colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Hoe zorg je voor een goede spijsvertering?
Een goede spijsvertering verbetert je gezondheid. Het geeft je energie, kracht en vitaliteit. De manier waarop je eet en wat je dagelijks in je mond stopt, heeft grote invloed op de processen in je lijf. Een aantal simpele basistips om in je leefstijl op te nemen:

💙 Drink een glas water op nuchtere maag
Water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost. Dit heeft een positief effect op je stoelgang en kan constipatie voorkomen.

💙 Zorg dat je ontspannen kunt eten
Eet op een kalme, rustige manier.
Eet niet te grote porties.
Kauw het eten rustig en goed fijn, voordat je doorslikt.
Eet niet op plekken waar je je onrustig voelt.
Dwing jezelf niet te eten als je je niet ontspannen voelt.
Eet bewust – niet gehaast, staand of tijdens het doen van andere dingen.
Praat tijdens het eten niet over onprettige of moeilijke onderwerpen.

💙 Eet voldoende vezels
Vezelrijk voedsel: kokos en kokosmeel, volkorenbrood, peulvruchten, zilvervliesrijst, bonen, vers fruit, groenten en noten.

💙 Drink voldoende water
Drink als volwassene 1,5 à 2 liter water per dag. Bij hitte drink je meer.

💙 Verminder koffie en alcohol
Beide kunnen ontlasting hard maken.

💙 Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht
Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de darmwerking en versterkt de darmspieren, waardoor de voortstuwing van voedsel door de darmen wordt gestimuleerd.

💙 Vermijd langdurig gebruik van laxeermiddelen
Dit kan de endeldarm irriteren. Zoek liever echt naar de oorzaak van het probleem.

💙 Onderzoek allergieën en intoleranties
Heb je vaak of veel last van spijsverteringsproblemen? Onderzoek dan ‘ns goed jouw dieet. Voedselallergieën of intoleranties kunnen veel invloed hebben op de spijsvertering en hoe je je voelt.

Extra tips om je spijsverteringsproblemen op natuurlijke wijze aan te pakken
Let op: ga niet alle tips in 1x toepassen, maar kies er liever voor om 1 tip een tijdje te proberen om te bekijken of er verandering komt.

💙 Kokosolie
Kies voor kokosolie om te bakken en braden in plaats van bijv. zonnebloemolie.

💙 Lijnzaadolie
Verwerk 1 eetlepel lijnzaadolie per dag in je eten.

💙 Citroensap
Meng citroen- of limoensap met water, drink dit elke ochtend op nuchtere maag of vlak voor het slapen gaan.

💙 Probiotica
Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in en op ons lichaam voorkomen. Deze gezonde bacteriën helpen bij de spijsvertering door onverteerbare vezels af te breken die anders winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Deze bacteriën zijn te vinden in een scala aan voedingsmiddelen, waaronder yoghurt, kefir, salami, brie, zuurdesembrood, augurken en tempeh. Probiotica is ook te verkrijgen als supplement.

Bronnen: Healthwatch Nederland, Maag Lever Darm Stichting, A.Vogel, Darmklachten.nl.

Wil je liever advies op maat?
Spijsverteringsklachten -of problemen hebben veel invloed op je gezondheid en hoe je in je vel zit. Bovenstaande tips kunnen je helpen bij het verbeteren van je spijsvertering.

Wil je liever echt op zoek naar de oorzaak van jouw specifieke klachten? Maak dan een afspraak voor meting, behandeling en advies. Ik geef je uitgebreid inzicht in jouw gezondheid en geef natuurlijk voeding- en leefstijladvies afgestemd op de behoeften van jouw lichaam.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!