Weerstand

Geef je weerstand een boost!

Koudere temperaturen, regen en een frisse wind over je gezicht. De seizoenswisseling vindt langzaam maar zeker plaats. Daarom vertel ik je graag meer over onze weerstand en hoe je deze kunt ondersteunen, zodat jij je ook in het najaar fit voelt!

De overgang van zomer naar herfst
De seizoenswisseling. De een kan ervan balen, terwijl de ander juist weer begint te stralen. De een heeft last van de kortere dagen, de ander is blij dat het wat koeler wordt of haalt enthousiast de kaarsen en dekentjes tevoorschijn. Het is weer tijd om de warme trui uit de kast te trekken én te werken aan je weerstand, want die R zit weer in de maand!

In de herfst en winter komen we vaak minder buiten, zitten we meer binnen en met elkaar bij de verwarming. Door de weersomstandigheden, droge lucht en het snel overdragen van virussen en bacteriën loop je sneller een griep of verkoudheid op. Daarom zeggen we al van oudsher: de R zit in de maand, we mogen weer even extra goed voor onszelf en onze weerstand zorgen.

Wat is weerstand?
Weerstand is het vermogen van het lichaam om negatieve en schadelijke invloeden van buitenaf te weren. De weerstand zorgt ervoor dat indringers, zoals virussen en bacteriën, je lichaam niet ziek kunnen maken. Virussen en bacteriën proberen continu via de slijmvliezen, huid of darmen ons lichaam binnen te komen. Hoe goed de weerstand is, hangt af van jouw afweersysteem, oftewel het immuunsysteem.

Hoe merk je dat je weerstand laag is?
Een lage weerstand en de bijbehorende klachten willen we allemaal liever niet ervaren. Enkele symptomen van een verlaagde weerstand:

  • aanhoudende vermoeidheid
  • keelpijn
  • griep
  • aften
  • traag herstel van infecties
  • vaak een verkoudheid, snotneus of kriebelhoest

Een lage weerstand wordt in veel gevallen veroorzaakt doordat we ons lichaam en de natuurlijke kracht van ons lichaam als het ware tegenwerken. Denk aan externe stress, medicijnen, overmatig alcohol- of drugsgebruik, roken, weinig beweging, een ongezond dieet en te weinig slaap. Door actief te zorgen voor je welzijn, een goede mentale en fysieke gezondheid, help je je lichaam en daarmee jezelf. Zo kom je gezond en vrolijk het najaar door! 

Hoe verhoog je je weerstand?
Goed voor jezelf zorgen is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar door deze tips toe te passen kom je al een heel eind. Hoe werk je op een natuurlijke manier aan je weerstand?

🌿 Gezonde en voedzame voeding
Eet gezond, gevarieerd en het liefst zoveel mogelijk vers. Varieer met kleuren, soorten, vetten en vezels. Als je gevarieerd eet krijg je in principe alle benodigde vitaminen en mineralen binnen. Enkele goede voedingsmiddelen voor de weerstand: zuurkool, bottenbouillon, gember, kurkuma, honing en knoflook. Check eventueel allergieën en intoleranties die je systeem uit balans brengen.

Heb je ook vaak last van koude handen en voeten of een droge huid? Pas je voedingspatroon aan op de herfst: laat salades, rauw eten en koude dranken staan en kies voor warme, verwarmende voeding. Denk aan soep, stamppot, rijst, zoete aardappel, havermout, pompoen, kaneel, nootmuskaat, zoethout, kruidnagel en gemberthee. Lees ook ‘ns mijn blog Pompoen: een echte superfood!

🌿 Voedingssupplementen
Enkel wanneer nodig, neem (kwalitatieve!) voedingssupplementen in aanvulling op je voeding.
– Vitamine C: wanneer je lichaam ziek wordt stijgt de behoefte aan vitamine C.
– Vitamine D: halen we uit de zon, maar die zien we minder in het najaar. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en verlaagt de kans op virale en bacteriële infecties. Bovendien blijkt een gebrek aan vitamine D een belangrijke factor te zijn bij neerslachtigheid, omdat je zonder die vitamine niet genoeg serotonine aanmaakt. Het kan dus helpen om tijdelijk vitamine D te nemen.

🌿 Blijf lekker bewegen
In de zomer zijn we vaker buiten en maken we sneller een wandelingetje. Door te blijven bewegen wordt je lichaam fitter en ontspant je geest. Maak elke dag een ommetje of ga lekker tuinieren. Overmatige lichamelijke inspanning kan de weerstand juist verminderen, dus sport met mate.

🌿 Was je handen
Regelmatig je handen wassen is nog altijd de beste manier om een verkoudheid te voorkomen.

🌿 Vermijd stress
Stress zorgt voor een overlevingsreactie van het lichaam. Het lichaam focust zich dan enkel op de stress, waardoor andere functies zoals het immuunsysteem achterblijven. Zorg goed voor jezelf en probeer stresssituaties te tackelen. Door er met iemand over te praten, hulp te vragen of andere keuzes te maken.

🌿 Ontspan voldoende
Neem voldoende tijd om te slapen en ontspannen. Op deze momenten herstelt het lichaam en komt het tot rust: je kunt letterlijk opladen. Een goede balans tussen spanning en ontspanning is goed voor lichaam en geest. Vergeet ook niet jezelf lekker warm aan te kleden, het kost je lichaam dan geen extra energie om jou op te warmen.

Heb je toch een griepje te pakken? Lees dan ‘ns mijn blog Natuurlijk omgaan met de griep.

🌿 Ga de herfstdip tegen!
Misschien is de zomer jouw favoriete seizoen of heb je elke keer weer een dip in het najaar. Probeer ‘ns te onderzoeken waarom dit voor jou zo voelt. Wat deed je in de zomer wel, wat je nu niet meer doet? Kun je dat een andere vorm geven in het najaar? Pas bovenstaande tips toe en probeer ook een beetje te genieten van het nieuwe seizoen:

  • Maak een wandeling als de zon schijnt
  • Maak het gezellig binnen
  • Shop een nieuwe herfstgarderobe
  • Plan leuke activiteiten waar je naar uit kunt kijken
  • Probeer ‘ns iets nieuws. Ga ‘ns kijken bij een vereniging, volg een cursus, leer een muziekinstrument bespelen, leer fotograferen of maak een schilderij. Alles mag, niks moet en het hoeft zeker niet perfect!
  • Creëer vaste routines. Het is verleidelijk om op de bank te blijven hangen, te laat naar bed te gaan of ongezond te eten. Met gezonde ochtend- en avondroutines weet je lichaam waar het aan toe is en voel jij je snel mentaal ook een stuk beter.
Bronnen: Holistik, Keesmakers, Gezondheid en Wetenschap, ThuisApotheek

Toch op zoek naar advies op maat?
Ik geef je graag uitgebreid inzicht in jouw gezondheid door middel van een lichaamsmeting. Op basis daarvan is het mogelijk je passend te adviseren over natuurlijke voeding en een gezonde leefstijl. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt of maak gemakkelijk online een afspraak voor meting en behandeling.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!