Immuunsysteem

Het Immuunsysteem

Met het systeem Global Diagnostics krijgen we inzicht in jouw lichaam. Het systeem meet de reactiepatronen van meer dan 660 lichaamsfuncties tot in de cel. We meten hiermee de energetische toestand van alle organen en je 13 lichaamssystemen, maar wat voor functie hebben ze nu precies? Ik vertel je graag meer over het immuunsysteem.

Hoe werkt het immuunsysteem?
Het immuunsysteem fungeert als een leger dat ons verdedigt en is vooral gevestigd in het lymfestelsel en de bloedbaan. Hoewel de huid en andere organen, zoals het spijsverteringsstelsel, ook een belangrijke rol spelen. Het lymfestelsel is een netwerk van vaten, dat vloeistof uit ruimten tussen de cellen terugleidt naar de bloedsomloop.
Lymfeklieren, de milt en de thymusklier maken deel uit van het lymfestelsel en produceren lymfocyten. Lymfocyten zijn cellen die lichaamsvreemde stoffen, microben en kankercellen herkennen en vervolgens aan het werk gaan om deze te vernietigen en te elimineren.

Vijanden van het immuunsysteem
Alle organen en cellen van het immuunsysteem zijn voor een efficiënte werking afhankelijk van specifieke voedingsstoffen. Voor de productie van Iysozym bijvoorbeeld, een antibacterieel enzym dat wordt aangetroffen in lichaamsvocht als tranen en bloed, is vitamine A nodig. Slechte voeding resulteert dus onmiddellijk in een verzwakt immuunsysteem. Andere vijanden van een weerbare immuniteit zijn stress, roken, bovenmatig alcohol- en cafeïnegebruik, drugsgebruik, voedseladditieven (stoffen die aan voedsel worden toegevoegd), pesticiden (chemische bestrijdingsmiddelen) en milieuverontreiniging.

Tekenen van een lage weerstand
Een slecht functionerend immuunsysteem blijft niet lang onopgemerkt. Een verlaagde weerstand kan ons kwetsbaar maken voor elke verkoudheid of griep en we kunnen veelvuldig geplaagd worden door infecties. Andere tekenen die duiden op een inefficiënte immuniteit zijn problemen met de spijsvertering, moeheid, pijnlijke gewrichten, spierzwakte en een slechte huid.
Een immuunsysteem dat niet in balans is, veroorzaakt ook allergieën en voedselintolerantie, doordat het in de aanval gaat wanneer het de aanwezigheid detecteert van bepaalde stoffen die als reactie-initiator fungeren. Het geeft dan histamine en andere stoffen af om de vermeende indringer te verdrijven, wat een heel scala aan ongewenste symptomen veroorzaakt. Auto-immuniteit treedt op wanneer het lichaam doorslaat en antilichamen begint te produceren die de eigen weefsels van het lichaam aanvallen – lupus en reumatoïde artritis zijn beide auto-immuunziekten.

Hoe kun je jouw immuunsysteem helpen?
Het immuunsysteem behoort tot de organen met het snelste celverbruik en nieuwe opbouw. De gemiddelde levensduur van een wit bloedlichaampje is bijvoorbeeld maar 10 dagen. Bovendien zijn de cellen zeer actief. Zo scheidt een plasmacel, een specifieke afweercelsoort, tot 2000 immunoglobuline (afweerstof) per seconde uit. Dat betekent dat jouw lichaam altijd en continu in gang is. Regelmatige rustperiodes zijn daarom absoluut nodig voor een goed functioneren. Zeer belangrijk daarbij is voldoende slaap vóór middernacht (lees artikel Biologische klok).

Daarnaast zorgt inzicht in jouw immuunsysteem en het gebruik van de juiste, gezonde voeding voor een sterk immuunsysteem dat voor jou werkt. Wil je hier graag meer over weten? Neem dan gerust contact met me op!

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!