Koudetherapie

Koudetherapie

In een ijsbad zitten, koud (af)douchen, buiten zwemmen in de winter, de Wim Hof methode. Misschien heb je deze vormen van koudetherapie wel ‘ns voorbij zien komen. Ik vertel je graag meer over de gezondheidsvoordelen van koudetherapie en hoe je dit zelf kunt toepassen.

Wat is koudetherapie?
Koudetherapie houdt in dat je letterlijk in de kou stapt, vaak in water of ijs. Dit geeft zowel lichamelijk als geestelijk positieve effecten, die wetenschappelijk zijn aangetoond:

 • Verhoogde alertheid, geeft een energieboost
 • Bevordert je bloedsomloop
 • Sterker immuunsysteem
 • Beter humeur
 • Sneller afkoelen na sporten
 • Sneller herstel
 • Pijnbestrijding
 • Stimuleert de hormonen endorfine en dopamine, waardoor je je achteraf super lekker voelt!

Koud water vormt een natuurlijke trigger voor de hypothalamus in je brein, waar bepaalde hormonen vrijkomen die je energie boosten en je verhoogde snelheid en kracht geven. Dat is een heerlijk gevoel aan het begin van je dag! Bovendien gaat het ook nog een droge huid tegen. In tegenstelling tot warm water, zorgt koud water er namelijk voor dat je huid minder snel uitdroogt. Je poriën blijven ook beter gesloten dankzij het koude water en vuil kan lastig in gesloten poriën trekken.

De Wim Hof methode is iets speciaals. Wim Hof heeft door middel van koutraining meerdere wereldrecords gebroken en heeft zijn lichaam in balans gehouden tijdens extreme omstandigheden. In 2017 is onderzoek gedaan door Radboud Universiteit naar deze koutraining, omdat zijn immuunsysteem de ontstekingsreactie van een bacterie kon onderdrukken. Toen werd er voor het eerst in de wetenschap gezien dat iemand door middel van koudetherapie en ademwerk zijn immuunsysteem kon beïnvloeden. Onafhankelijk van pillen of externe toevoegingen.

Heb je het vaak koud?
Ben jij een koukleum, bibber jij de hele winter, ben je veel afgevallen en heb je altijd last van koude handen of voeten? Ook dan is koudetherapie een goede toevoeging aan je leefstijl.

In je lichaam heb je zowel wit vet, als bruin vet. Wit vet wordt gezien als ongezond vet en bruin vet als gezond vet. Bruin vet verbrand namelijk het witte vet én houdt je actief warm. Het wordt geactiveerd wanneer je jezelf blootstelt aan temperaturen onder de 16 graden. Stel je jezelf niet bloot aan koude temperaturen wordt het bruine vet niet geactiveerd en verdwijnt het. Denk aan altijd bij de warme verwarming zitten, jezelf extra warm aankleden. Door regelmatig aan koudetherapie te doen kun je weer opnieuw bruin vet aanmaken. Bovendien bevordert het de doorbloeding wat zorgt voor minder koude handen en voeten. Hoe meer je traint met de kou, hoe minder snel je het koud krijgt.

Hoe begin ik met koudetherapie?
Alle koudetherapie onder de 16 graden heeft al veel gezondheidsvoordelen, dus je hoeft niet meteen in een ijsbad te springen. Een koude douche in Nederland is tussen de 12 en 18 graden, dus als je regelmatig koud afdoucht ervaar je deze gezondheidsvoordelen al. Uit onderzoek blijkt dat als je twee weken elke dag koud afdoucht, je daarna al meer witte bloedcellen hebt die het lichaam verdedigen tegen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Dus dat geeft snel effect!

 1. Neem een lekkere douche
 2. Draai voordat je de douche uitstapt de temperatuur naar de koude, liefst koudste, stand
 3. Bouw het langzaam op en begin met een paar seconden. Houd na een tijdje oefenen dit koud afdouchen een halve minuut tot een minuut vol en blijf rustig doorademen
 4. Draai de douche uit en blijf nog even met je aandacht bij je lijf, niet bij je to-do list
 5. Ga stralend de dag tegemoet! 🙂

Inspiratie bron: YouTube

Wil jij aan de slag met jouw immuunsysteem of weerstand?
Door middel van een lichaamsmeting kan ik in detail zien hoe het ervoor staat met jouw gezondheid. Om je vervolgens te adviseren over natuurlijke voeding en leefstijl, zodat jij weer lekker in je vel zit! Maak een afspraak of neem gerust contact op bij vragen. 

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!