Als de lever onvoldoende zijn afvalstoffen kwijt kan of te hard moet werken gaat je lichaam daarop reageren. Bijvoorbeeld met vermoeidheid, pijnklachten of je krijgt last van galstenen. In deze nieuwe blog geef ik je uitleg over het functioneren van onze lever en hoe we deze het beste kunnen ondersteunen.
Wat doet de lever?
Na onze huid, is de lever het grootste orgaan in je lichaam. Het bevat 13% van de totale hoeveelheid bloed in je lichaam, voert dagelijks meer dan 500 taken uit en weegt bijna 1,5 kilo! Je lever bevindt zich rechtsboven in je buikholte, naast je maag en is verdeeld in 2 leverkwabben: een grote rechter- en een kleinere linkerkwab. In iedere kwab bevinden zich gespecialiseerde cellen die de verschillende functies van de lever uitvoeren. De functies van de lever kunnen worden onderverdeeld in 3 groepen.
- Vasculaire functie: de lever bevat een betrekkelijk groot bloeddepot en kan bijdragen aan de ontwikkeling van rode bloedcellen
- Secretoire functie: productie van gal. De gal wordt vervolgens opgeslagen in de galblaas.
- Metabole functie: is zeer breed, bijvoorbeeld:
- koolhydraatstofwisseling
- vetstofwisseling
- eiwitstofwisseling
- sacharideafbraak (koolhydraten)
- detoxificatie van stoffen
- hormoonafbraak
- opslag van ijzer
Bronnen: gezondheidsplein.nl en wikipedia
Wat gebeurt er als de lever niet goed meer werkt?
De lever is één van de belangrijkste organen in ons lichaam, zonder lever kun je niet leven. De verwerking van alle toxische / schadelijke stoffen die we dagelijks innemen, kost de lever ontzettend veel energie. Bedenk dat na alcoholinname het meer dan een week kan duren voordat de lever weer schoon is en er geen spoor van alcohol meer te vinden valt.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, roken, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Denk daarbij dus niet alleen aan de heftige gevallen, maar ook aan de dagelijkse inname van geraffineerde suikers, transvetten, medicijnen (ook de anticonceptiepil), te veel vitamine A door supplementen of supplementen op basis van kruiden, grote hoeveelheden frisdrank of te veel paracetamol.
Doordat je lever zo hard moet werken om al deze vervelende, vaak onnatuurlijke stoffen te verwerken kunnen leverproblemen van grote invloed zijn op je levenskwaliteit. Denk aan (vage) klachten als vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, verminderde eetlust, slechte spijsvertering, andere ontlasting en urine, zwakheid, geelzucht, opgezette buik, buikpijn, gewichtsverlies, vochtretentie enzovoort.
Als onze lever de verwerking van de slechte stoffen niet meer aan kan, raakt deze vol met gifstoffen en wordt dan niet meer goed schoongemaakt. De galstroom stagneert en er ontstaan galstenen. Bovendien stroomt er dan onvoldoende gal je spijsverteringsstelsel in, waardoor je lichaam niet in staat is om voldoende gezonde voedingsstoffen en vitaminen op te nemen. Één op de 10 volwassen Nederlanders heeft galstenen. Mensen met chronische ziekten hebben vaak duizenden galstenen die de lever-galkanalen verstoppen.
Wat is goed voor je lever?
De juiste gezonde, natuurlijke voeding en een gezonde leefstijl zijn dé opkikker voor de lever en zorgen voor een optimale functionering.
Het vermijden van alcohol, tabak en slechte voeding, voldoende bewegen en met mate medicatie slikken zorgen ervoor dat slechte stoffen zich niet opstapelen en makkelijker uitgescheiden worden.
Help je lever een handje met deze tips!
- Ontbijttips
Door bij het ontbijt dingen te eten die je lichaam voorzien van essentiële voedingsstoffen, kun je je leverfunctie bevorderen. Zo stimuleer je het ontgiftingsproces van je lichaam. Tips voor bij het ontbijt:
> Grapefruit
> (Geroosterd) Volkorenbrood met extra vierge olijfolie
> Knoflook
> Havermout
> Avocado
> Appels
> En ja..koffie!
Het drinken van 2 kopjes koffie per dag helpt om het risico op leverziekte te verkleinen. - Bittere voeding
Versnelt de afgifte van gal in de darmen. Bitterstoffen zitten o.a. in broccoli, uien, knoflook, boerenkool, bloemkool, spinazie, groene thee, druiven, kersen, witlof, spruitjes, rucola, andijvie en pompelmoes (citrusvruchten). - Detox of leverreiniging
Help je lichaam (en lever!) een handje met een veilige detoxmethode. Ik beschreef eerder al uitgebreid de voordelen en instructies van Oil Pulling.Door galstenen door middel van een leverreiniging te verwijderen en een gezonde voeding en leefstijl te hanteren zullen de lever en galblaas in staat zijn hun natuurlijke efficiëntie te hertellen. Neem contact op voor professioneel advies op maat.
- Drink elke dag voldoende water!
Meer weten over het functioneren van jouw lever?
Binnenkort geef ik een workshop over onze lever, waarbij ik je nog veel meer uitleg geef en vertel over de leverreiniging. Inschrijven voor de workshop kan via de pagina Evenementen.
Wil je graag weten hoe jouw lever functioneert en of je eventueel galstenen hebt? Maak dan een afspraak voor een meting en advies op maat. Ik help je graag op weg naar een gezonde, natuurlijke leefstijl en goede gezondheid.