Bekken(bodem)klachten kunnen bij iedereen ontstaan. Bij mannen en vrouwen in alle leeftijden. De oorzaken zijn erg divers, het is vaak een combinatie van (fysieke, mentale of emotionele) factoren die uit balans zijn. Ik vertel je graag meer over de bekkenbodem en hoe ik je bij klachten kan helpen.
Wat is de bekkenbodem?
Het bekken bevindt zich tussen de buik en de benen. De bekkenbodem is een soort hangmat van spieren en bindweefsel dat het bekken afsluit. Het zit aan de onderkant van de buikholte rondom de plasbuis, vagina en anus.
De bekkenbodem ondersteunt de organen die onder in de buik liggen, zoals de blaas met de urinebuis, de darmen, de prostaat (man), de baarmoeder met vagina (vrouw).
Waarvoor dienen de bekkenbodemspieren?
De bekkenbodemspieren heb je nodig om urine, ontlasting en windjes tegen te houden. Je spant de spieren dan aan, maar ze moeten ook goed kunnen ontspannen om te plassen, ontlasten en seks te hebben.
Normaal zijn de bekkenbodemspieren altijd licht aangespannen, dit is onbewust; je hoeft er niet bij na te denken. Hierdoor zijn de plasbuis en darm gesloten.
Je kunt de spieren bewust aanspannen en ontspannen. Je voelt de spieren als je op je hand gaat zitten. Wanneer je je plas op wilt houden of de anus in trekt komt het gebied van je hand af. Als je perst of hoest komt het gebied tegen je hand aan. Zo voel je jouw bekkenbodem.
Waarom bekkenklachten / bekkenproblemen?
Klachten aan de bekkenbodem komen heel vaak voor, je hoeft je er niet voor te schamen. En je hoeft er zeker niet mee rond te blijven lopen, want het is te behandelen!
Bekkenklachten ontstaan doordat de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn of juist te gespannen zijn. Dit kan gebeuren door een operatie, zwangerschap of bevalling. Door darmproblemen, overgewicht, te lang in een verkeerde houding zitten, te zwaar tilwerk doen, de overgang, psychische trauma’s of stress. Je kunt dan last hebben van:
– ongewild verlies van urine of ontlasting
– steeds terugkerende blaasontstekingen
– moeite hebben met ophouden van ontlasting of juist verstopping
– een verzakking
– seksuele problemen
– pijn in de onderbuik, het bekken, de rug, het stuitje, het schaambeen of zogenaamde startpijn; wanneer je opstaat uit een stoel / start met lopen.
Bronnen: St. Antonius Ziekenhuis, Diakonessenhuis, UMCG.
De bekkenbodem: een emotionele schatkist
Een goed functionerende bekkenbodem is dus super belangrijk voor je fysieke welzijn, maar wist je dat het ook een essentieel gebied is voor je emotionele welzijn?
Wanneer we worden geconfronteerd met stress of een bedreiging spant de bekkenbodem zich aan. De bekkenbodem is verbonden aan de Psoas spier, ook wel de stressspier genoemd (daar schreef ik al eerder een blog over: Ontspan je Psoas). Wanneer we zo’n stressvolle ervaring niet (goed) verwerken, slaat het lichaam dit op. Wat uiteindelijk resulteert in fysieke klachten of een disconnectie van het bekken. Zo is het bekken een veelvoorkomende plek om onbewust pijn, trauma en emoties op te slaan wat allerlei ongemakken geeft, die vaak medisch geen verklaring krijgen. Denk aan oorzaken als langdurige stress, emotioneel trauma, misbruik, seksueel trauma, medisch trauma of een traumatische bevalling.
Het lichaam is dan uit balans. Vaak zijn we ons daar pas bewust van als klachten of pijn opspelen. Door yoga, oefeningen, meditatie, traumaverwerking en/of een goede therapeut kom je weer in balans en ontdek je die krachtbron onderin je buik!
Met een ontspannen onderbuik kunnen we ons namelijk verbinden met creativiteit, spiritualiteit, liefde, met elkaar en kunnen we ons onderbuikgevoel volgen! Bovendien geeft het ons het vermogen om het leven door te geven ❤️✨
Wil je aan de slag met oefeningen?
Lees dan ‘ns het artikel van Happinez: “Zo versterk je je bekkenbodemspieren met een yoni-ei”.
Een yoni-ei is een edelstenen ei dat in de vagina kan worden ingebracht. Het helpt om emotionele spanningen, trauma’s en blokkades te helen, terwijl het fysiek zorgt voor stevigere spieren van de bekkenbodem en het maakt de vagina zachter. De eieren zijn ook een uitkomst na zwangerschappen.
Bronnen: Happinez, Elisabeth Dana.
Hoe kan ik je helpen bij bekkenklachten?
Door de meting met mijn meetsysteem krijg ik uitgebreid inzicht in jouw gezondheid. De bekkenbodem is deel van de reorganisatie-as van onze scan (zie afbeelding hieronder). Heel veel mensen die in mijn praktijk komen worstelen hiermee.
Met mijn systeem is het mogelijk de blokkade in de bekkenbodem, door middel van trillingen, te deblokkeren. Verder geef ik je advies op maat om beter voor je bekkenbodem en jezelf te zorgen, door middel van voeding en leefstijl. Waar nodig verwijs ik je door naar een therapeut, bijvoorbeeld voor de verwerking van emotionele blokkades of trauma’s.
Lees meer over mijn werkwijze via de pagina Werkwijze of neem contact met me op.